Uutiset

Bisneksen lait jylläävät

TeliaSoneran varatoimitusjohtaja Harri Koponen sai potkut. Hän keskusteli asemastaan konsernijohtaja Anders Igelin kanssa ja muodollisesti kaksikko tuli siihen tulokseen, että Koposen on jätettävä TeliaSonera. Koposen ero on herkkupala kaikenlaiselle vatvomiselle, mutta mikään ei muuta muuksi sitä tosiasiaa, että hänellä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin lähteä TeliaSonerasta. Ratkaisu palvelee pohjoismaista telekonsernia, Koposta ja ilman muuta myös asemaansa vahvistanutta Anders Igelia.

Igelian ja Koposen väännön voi nähdä Ruotsi-Suomi-maaotteluna. Urheiluhenkeä nostaa edelleen pintaa myös se, että Tapio Hintikka joutui maaliskuussa lähtemään!-!myös ovet paukkuen!-!TeliaSoneran hallituksen puheenjohtajan tuolilta. Kun pintaa raapaisee, mistäpä muusta voi olla kyse kuin ruotsalaisten kavalasta halusta siivota liian pätevät suomalaiset pois TeliaSoneran avainpaikoilta!

Kuka oikeastaan lietsoo maaotteluhenkeä? Ainakin liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtanen (sd.), sillä hänen mielestään Koposen seuraajan pitää olla suomalainen. Luhtaselle on tärkeitä TeliaSoneran varatoimitusjohtajan kansallisuus eikä se, että paikalle valitaan pätevin henkilö. Aiheellista olisi edes pohtia, millä eväillä Koposen suomalainen seuraaja voisi tehtävässään onnistua, jos Ruotsi ja Anders Igel eivät voi sietää suomalaisia.

Koposen potkut koettelevat suomalaisia. Tapio Hintikka katuu koko Telian ja Soneran fuusiota. Katuminen tässä tilanteessa on turhaa ajankulua. Hintikka hyvin tietää, että Suomi sotki Soneran asiat pahan kerran jo ennen fuusiota. Entinen liikenneministeri Kimmo Sasi (kok.) puolestaan syyttää Ruotsia fuusiosopimuksen rikkomisesta. Sasin mukaan TeliaSonerasta piti kehittää kansainvälinen teleyhtiö, mitä suunnitelmaa Igel on hautaamassa. Ehkä tulkinta pitää paikkansa, mutta sen näyttäminen toteen ei onnistu edes Sasilta.

Suomen valtion pitäisi olla yli kaiken huolissaan TeliaSoneran tulevaisuudesta, koska se on yrityksen vähemmistöosakas. Valtiolla on taloudellisia etuja vaalittavana! Miksi Suomen pitäisi olla myrtynyt TeliaSoneran johtamista haitanneen kiistan ratkeamisesta? Aivan ilmeisesti Igelin ja Koposen erimielisyyksiä yritettiin asianmukaisesti neuvotella pois päiväjärjestyksestä. Kun tulosta ei syntynyt, ei kenenkään tarvinnut arvailla, kuka on kiistan häviävä osapuoli.

TeliaSonerassa jylläävät puhtaasti bisneksen lait. Suomalaiset käyttäytyvät kuin eivät tietäisi, että noin kaksi kolmasosaa TeliaSonerasta on ruotsalaisomistuksessa. Leena Luhtanen ja Kimmo Sasi voivat lukea kovaa kyytiä vanhentuvia sopimuspapereita, mutta perimmäinen kysymys on se, millaisen fuusiosopimuksen suomalaiset ruotsalaisten kanssa oikein neuvottelivat. Mitään pysyvää vallan tasapainoa Suomi ei voi TeliaSonerassa näillä omistusosuuksilla edes kuvitella saavuttavansa.

Suomalaiset käyttäytyvät kuin eivät tietäisi, että noin kaksi kolmasosaa TeliaSonerasta on ruotsalaisomistuksessa.