Kolumnit Uutiset

Bittejä Pohjolasta

Pohjanlahden molemmin puolin on käyty kummallista puolustuspoliittista keskustelua. Yleensä sotapäälliköt ja muut alan miehet pyrkivät luomaan kuvaa vahvasta ja iskukykyisestä, uskottavasta ja peräti voittamattomasta armeijasta.

Ruotsin puolustusvoimien komentaja Sverker Göransson taitaa saada potkut, koska arveli maansa puolustuksen kestävän täysimittaista sotaa vain viikon päivät. Totta vai tarua, sitä ei ole pariinsataan vuoteen koeteltu.

Maanpuolustuskorkeakoulun emeritusprofessori Alpo Juntunen pani vielä paremmaksi. Hän sanoi Suomen armeijan murtuvan tosi tulessa muutamassa tunnissa.

On aivan selvää, että kenraalit ja puolustusministerit hermostuvat tuollaisesta vähättelystä, suoranaisesta mustamaalauksesta, ja varjeltujen ammatti- ja valtiosalaisuuksien hölöttämisestä.

Suomen puolustusministeriö ei jäänyt tuleen makaamaan, vaan julkaisi viipymättä uutukaisen kyberturvallisuusstrategian. Sen myötä turvataan valtakunnan keskeiset tietoverkot katalan vihollisen juonilta.

Kautta maailman sivu kenraalit ovat aina valmistautuneet jo kertaalleen käytyihin sotiin, kybersota on siinä mielessä piristävä poikkeus. Se on myös aiheena vielä niin uusi, että se pudottaa rahvaan kelkasta, jolloin se ei enää kysele turhanaikaisia, kestääkö Suomi tunnin vai kaksi.

Kohdalle sattuessaan kybersota kirjoituttaa myös sotahistoriaan ja -romaaneihin tyystin uusia lukuja, myös Tuntemattomaan nörttiin.

Poikkeuksellisen etevä, tosin jo hiukan ikääntynyt nörtti, it-tradenomi Antti Rokka, Kannaksen hanuja, oli taistellut jo talvikyberissä Taipaleessa. Hän ilmoittautui jatkokyberiin joukkueeseen, jota johti Koskela Suomesta, mies joka syö bittejä ja paskantaa dataa.

Rokka oli kovien paikkojen rautainen ammattilainen.

‑ Ai hitto, mikä juon. Hyö kuuliit mein chattailun ja siit hyö tiesiit, millane meijä verkko on ja panniitkii hakkerit kiertämää.

‑ Pääoperaattor ies, millo häne haittaohjelmasa sattuu miun läppäriin, ni sillo mie deletoin. Nii mie oon päättänt häne kohastaa. Ja sitämukkaa rupiaat saamaa muut.

Suolta löytyi viisikymmentäkaksi kaatunutta hakkeria. Laskujen mukaan Rokka oli tyhjentänyt seitsemäntoista kybertorjuntaohjelmaa. Sen näköinen oli sitten läppärikin. Sen mokkula oli kelvottomaksi laajentunut.

Kybersodankäynti avaa aivan uuden mahdollisuuden urotöihin ylipainoiselle pullamössösukupolvelle. Heistä entistä harvempi suoriutuu edes lyhyimmästä, kuuden kuukauden palvelusajasta.

Kybersotaa ei ratkaistakaan Cooperin testituloksilla saati pitkillä marsseilla läpi asumattomien erämaiden. Sen sankareiksi kohoavat ne, joilla on korvien väli kunnossa ja sormet vikkelinä avaamaan ja torjumaan vihollisen haittaohjelmat ja kaikki iskut valtakunnan toimintakyvylle välttämättömiin tietoverkkoihin.

Jos ne vahingoittuvat, sähköt katkeavat ja tietokoneet pimenevät. Tappio kybersodassa ja sitä seuraavat rauhanehdot olisivat hirvittävä kansallinen katastrofi.

Mainos