fbpx
Uutiset

Bloomberg: Saksa kansallistamassa Uniperin, neuvottelut lähes valmiit – Fortum ei kommentoi neuvottelujen ollessa kesken

Uutistoimiston mukaan sopimuksen yksityiskohtia hiotaan edelleen, mutta Saksa pyrkisi tiedottamaan asiasta tämän viikon aikana.
Helsingin pörssi keskeytti kaupankäynnin Fortumin osakkeilla neljän aikaan tiistai-iltapäivällä, kun tiedot Uniperin pelastuspaketista alkoivat tihkua kansainvälisiin tiedotusvälineisiin. Kuva: Ina Fassbender

Saksa on lähes saanut neuvoteltua sopimuksen energiayhtiö Uniperin kansallistamiseksi, kertoo uutistoimisto Bloomberg .

Nimettömiin lähteisiin nojaavan Bloombergin mukaan Saksa on päässyt asiasta ymmärrykseen Uniperin ja sen suomalaisen emoyhtiön Fortumin kanssa ja viimeisiä yksityiskohtia hiotaan edelleen.

Median mukaan Saksa pyrkii tiedottamaan asiasta tämän viikon aikana. Fortumilta kerrotaan STT:lle, että yhtiö ei kommentoi asiaa neuvotteluiden ollessa kesken.

Bloomberg kertoi viime viikolla, että Saksa suunnittelee hankkivansa haltuunsa enemmistöosuuden Uniperista ennen kriisiyhtiön tuntuvaa pääomittamista. Uutistoimiston mukaan Saksa harkitsee myös kahden muun kaasuyhtiön kansallistamista.

Uutistoimisto Bloombergin tietojen mukaan Saksa on ostamassa suomalaisen Fortumin osuuden energiayhtiö Uniperissa. Maa on pääomittamassa sille tärkeää Uniperia kahdeksalla miljardilla eurolla. Pelastuspaketti mahdollistaisi Fortumin myöntämän lainan takaisinmaksun, Bloomberg kertoo.

Ratkaisusta voidaan tiedottaa uutistoimiston mukaan jo keskiviikkona.

Kompensaatio tarvitaan

Suomen omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) sanoi tiedotusvälineille Brysselissä tiistaina, ettei valtio-omistaja hyväksyisi energiayhtiö Fortumin tytäryhtiön Uniperin kansallistamista Saksassa ilman kompensaatiota. Tuppurainen on aiemmin sanonut pitävänsä tärkeänä, että kansallistamisen toteutuessa Uniper palauttaa saamansa kahdeksan miljardin rahoituspaketin Fortumille.

Tuppuraiselta kysyttiin, pitääkö hän tai pääministeri Sanna Marin (sd.) yhteyttä asiassa Saksan hallitukseen tai neuvotteluosapuoliin. Hän vastasi, että Suomen valtio ei ole neuvotteluosapuoli.

– Neuvotteluita käydään yhtiöiden ja Saksan hallituksen edustuksen kanssa. Neuvottelut ovat kesken, ja tässä vaiheessa en voi kommentoida pörssiyhtiöiden asioita.

Juurisyy ongelmaan on Tuppuraisen mukaan se, että Saksa on rakentanut energiahuoltonsa riippuvaiseksi maakaasusta ja Venäjän presidentti Vladimir Putin käyttää kaasua aseena Eurooppaa vastaan.

– Saksa on Euroopan tärkein talous. Se on Suomen tärkein kauppakumppani. Ja Saksan ajautuminen hallitsemattomaan energiakriisiin voisi sysätä liikkeelle sen kaltaisen taloudellisen vahinkoaallon, joka ei jättäisi juurikaan meitäkään siitä sivuun.

Tuppurainen: Hankintasopimusten sivuuttaminen yhtiön etu

Uniper on ajautunut kriisiin, kun Venäjä on alkanut käyttää energian säännöstelyä painostuskeinona.

Yhtiö joutuu hankkimaan maakaasua korkeaan hintaan ja kauppaamaan sitä edelleen vanhoilla sopimushinnoilla. Yhtiön toimitusjohtaja on sanonut Uniperin tekevän tappiota jopa 100 miljoonaa euroa päivässä, mutta analyytikot ovat esittäneet vielä korkeampia lukuja.

– On Saksan kansalliseen päätöksentekovaltaan kuuluva kysymys, sivuuttaako Saksa omalla lainsäädännöllään nämä voimassa olevat sopimukset, Tuppurainen sanoi tiistaina.

Hänen mukaansa tämä olisi yhtiöiden etu. Sen viestin myös Fortum on Uniperin enemmistöomistajana Saksaan välittänyt, Tuppurainen sanoi.

Saksa, Uniper ja Fortum sopivat heinäkuussa 15 miljardin euron pelastuspaketista, jonka myötä Saksa ottaa 30 prosentin osuuden Uniperista vastineena lainoille ja pääomille.

Fortumin omistusosuus laski 78 prosentista 56 prosenttiin. Saksan valtio maksoi osakkeista 267 miljoonaa euroa. Fortum on maksanut osakkeista vuosien varrella yli seitsemän miljardia euroa.

Suomen oppositiopuolueet jättivät tänään kaksi erillistä välikysymystä hallituksen toiminnasta Uniperiin liittyen.

Menot