Uutiset

Bollywoodin tupakkakielto savuna ilmaan

Maailman suurimman filmituottajan, Intian Bollywoodin elokuvien tupakointikielto on haihtunut savuna ilmaan. Intian informaatio- ja viestintäministeriö ilmoitti, että jo julistettua tiukkaa savukekieltoa ei ole mahdollista ottaa käyttöön.

Tapauksessa eri ministeriöt päätyivät eri linjoille. Intian terveysministeri Anbumani Ramadoss ilmoitti maailman tupakoinnin vastaisena päivänä 31. toukokuuta, että savukkeita ei saa näkyä enää Bollywoodin filmeillä. Tiukan uudistuksen mukaan jopa vanhat elokuvat olisi pitänyt editoida uudelleen niin, että tupakointia sisältävät kohtaukset poistetaan.

Viimeinen sana asiassa kuului kuitenkin informaatio- ja viestintäministeriölle, joka säätelee filmien ja tv:n sisältöä. Ministeriö ilmoitti nyt terveysministeriölle, että tie helvettiin on usein päällystetty hyvillä aikomuksilla.

Informaatio- ja viestintäministeriö tuomitsi uudistuksen epäkäytännölliseksi ja muistutti, että vanhojen elokuvien silpominen olisi jo teknisesti hyvin vaikeaa. Lisäksi tv:n suorista lähetyksistä olisi mahdotonta poistaa näkymät, joissa joku tupakoi.

Tupakointikiellon alas ampunut ministeriö lupasi kuitenkin varmistaa, että savukkeita ei ihannoida Intian tulevissa elokuvissa.

Bollywood tuottaa vuosittain yli tuhat elokuvaa. Intiassa toimii niin ikään 250 tv-kanavaa.

STT

Kuuballa oma Picasso

Kuuballa on nykyisin oma taidemaalari Picasso. Kyseessä ei ole mikään nimivaras, sillä Juan Antonio Picasso on Pablo Picasson isoisän jälkeläinen.

Myös afrikkalaista verenperimää omaava Kuuban Picasso avasi viikonloppuna Havannassa oman näyttelyn. Siinä on esillä hänen 15 vesivärityötään.

– Olen ylpeä siitä, että kuulun suuren maalarin sukuun. Pablo oli alallaan 20. vuosisadan merkittävin hahmo, 30-vuotias Kuuban Picasso ylistää.

Siviilityönään pankin kassalla työskentelevä Juan kuitenkin myöntää, että maineikas sukunimi on hänelle joskus myös taakka. Tummapintainen Picasso myös korostaa, että hän ei suuntaudu kuulun sukulaisensa tavoin abstraktiin taiteeseen
vaan figuratiivisiin kuviin.

– Olen perehtynyt huolella Pablon töihin, enkä ikinä yrittäisi kopioida hänen tyyliään. Se on mahdotonta. Hän oli ainutkertainen.

Maalareiden yhteinen esi-isä oli Francisco Picasso Guerdeno, joka katosi Espanjan Malagasta vuonna 1864. Hän jätti jälkeensä perheen, jonka neljästä tyttärestä yksi oli Maria, Pablo Picasson tuleva äiti.

Francisco päätyi Kuubaan, missä hän rakastui mustaan vapautettuun orjaan ja perusti uuden perheen.

Maalarilegendan ja Kuuban Picassojen sukulaisuus varmistui vasta vuonna 1998. Tutkijoiden mukaan Pablo Picasso kuitenkin kertoi jo 1940-luvulla, että hänellä on sukua Kuubassa.

STT

Kaljat karhun kitaan

Jos metsään haluat mennä nyt, näet sammalet myllätyt. Näin käy ainakin jenkkilän Summit Laken rannalla, sillä paikallinen karhu on päässyt kalastajien oluiden makuun.

Veljekset Larry ja Billy Bob Gaynor olivat välikohtauksen sattuessa teltassaan järven rannalla Länsi-Virginiassa. Kun ulkopuolelta kuului melua, veljekset kurkistivat teltan oviaukosta ja näkivät mustakarhun heidän kylmälaukkunsa kimpussa.

Karhu paiskoi laukkua puuta vasten niin tehokkaasti, että otso
pystyi juomaan laukussa olleet Coors-oluet.

– Se joi vain kolme tölkillistä. Jos meillä olisi ollut Budweiseria, karhu olisi varmasti juonut kaikki mukana olleet tölkit, Larry arvioi.

STT

Päivän lehti

5.8.2020