fbpx
Uutiset

Bosnia-Hertsegovinassa äänestetään parlamenteista ja presidenteistä

Bosnia-Hertsegovinassa äänestetään tänään parlamentti- ja presidentinvaaleissa. Vaaleissa valitaan muslimi-, kroaatti- ja serbijäsen kolmihenkiseen presidenttineuvostoon.

Vaalien monimutkaisuus kuvaa maan jakautumista eri osiin yli 20 vuotta sitten soditun verisen sodan jäljiltä. Vaaleissa valitaan sekä kansallinen parlamentti että parlamentit maan kahdelle osalle, muslimien ja kroaattien deferaatiolle ja serbitasavallalle.

Bosnia-Hertsegovina kuuluu Euroopan köyhimpiin maihin. Tarkkailijoiden mukaan talousongelmat ovat kuitenkin pitkälti jääneet etnisten kysymysten varjoon vaalien kampanjoinnissa.

– Tuskin sanaakaan on sanottu köyhyydestä, sanoo ekonomisti Zarko Papic.Nationalistit ja maltilliset kamppailevat paikoistaSerbeistä presidenttineuvoston paikassa on arvioiden mukaan tiukimmin kiinni kansallismielinen Milorad Dodik, joka toistuvasti on kutsunut sodanjälkeistä Bosniaa epäonnistuneeksi muodostelmaksi.

Venäjä-mielinen Dodik on johtanut serbitasavaltaa vuodesta 2006 ja aika ajoin vaatinut kansanäänestystä serbitasavallan itsenäistymisestä. Presidenttineuvoston nykyisen jäsenen Mladen Ivanicin mukaan luvassa on epävarmuutta ja konflikteja, jos Dodik valitaan presidentiksi.

Kroaatit ovat vähemmistönä liittovaltion toisessa osassa. Tämä on johtanut kansallismieliseen liikkeeseen, joka tähtää kroaattien oman alueen muodostamiseen. Tätä näkemystä tukee kroaattien presidentinpaikan nykyinen haltija Dragan Covic, jota maltillisempi ehdokas haastaa vaaleissa.

Vaalikampanjoinnin aikana Bosnian virallista kansallislaulua on soitettu lähinnä muslimien sekä pienten puolueiden tilaisuuksissa. Serbien ja kroaattien tilaisuuksissa puolestaan kuullaan usein naapurimaiden eli Serbian ja Kroatian kansallislauluja.

Vuosina 1992-95 käydyssä Bosnian sodassa kuoli noin 100 000 ihmistä. Sota päättyi Daytonin rauhansopimukseen, jonka pohjalta maata yhä hallitaan.


Asiasanat

Menot