fbpx
Uutiset

Brasilia äänestää tänään - oikeistopopulisti ja Lulan ehdokas vahvoilla

Brasiliassa äänestetään tänään presidentinvaaleissa, joissa ensimmäisen kierroksen voiton saattaa ottaa kansallismielinen oikeistopopulisti JairBolsonaro.

Vaaleja edeltävissä mielipidekyselyissä Bolsonarolla on ollut noin kymmenen prosenttiyksikön johto pääkilpailijaan, työväenpuolueen Fernando Haddadiin. Kaksikko näyttääkin päätyvän toiselle kierrokselle, joka järjestetään lokakuun lopulla.

Eläköitynyt armeijan kapteeni Bolsonaro on kaihonnut takavuosien sotilasdiktatuuria ja luvannut kovia toimia rikollisuuden kitkemiseksi. Brasiliassa tehdään eniten murhia maailmassa, ja raa’at ryöstöt ovat yleisiä.

Viisissäkymmenissä oleva taksinkuljettaja Carlos Alberto da Silva kertoi lukeutuvansa Bolsonaron tukijoihin.

– Hän haluaa kastroida raiskaajat ja sijoittaa sotilaita kouluihin niin, että opettajia kunnioitetaan eikä heidän kimppuunsa hyökätä luokassa, hän selvitti.

Bolsonaro vetoaa äänestäjiin, jotka ovat kyllästyneitä perinteisten puolueiden korruptioskandaaleihin.Lula johtamaan taustalta?Fernando Haddadin taustalla on vankilassa istuva työväenpuolueen voimahahmo, entinen presidenttiLuizInacioLula da Silva. Lulaa ei päästetty osallistumaan vaaleihin, koska hän istuu 12 vuoden tuomiotaan korruptio- ja rahanpesurikoksista.

Jos Haddasista tulee presidentti, Lulan uskotaan ottavan keskeisen roolin maan johtamisessa.

Brasiliassa järjestetään samaan aikaan myös parlamenttivaalit. Bolsonaron oikeistopuolueella on tähän asti ollut vain kahdeksan edustajaa 513-paikkaisessa kongressin alahuoneessa.

Asiasanat

Menot