fbpx
Uutiset

Brasilialaiset äänestävät uutta presidenttiä, vahvimmin paikassa kiinni oikeistopopulisti Bolsonaro ja vasemmiston Haddad

Brasilialaiset äänestävät parhaillaan itselleen uutta presidenttiä. Ennakkosuosikki kisassa on kansallismielinen oikeistopopulisti Jair Bolsonaro. Vaalissa on ehdolla Bolsonaron lisäksi 12 muuta ehdokasta.

Jos kukaan ei saa vaalin ensimmäisellä kierroksella yli puolta äänistä, järjestetään toinen kierros 28. lokakuuta.

Tiukimman vastuksen Bolsonaro saa ilmeisesti Sao Paulon entisestä pormestarista Fernando Haddadista, joka edustaa työväenpuoluetta. Haddadin taustalla on vankilassa istuva työväenpuolueen voimahahmo, entinen presidentti Luiz Inacio Lula da Silva. Lulaa ei päästetty osallistumaan vaaleihin, koska hän istuu 12 vuoden tuomiotaan korruptio- ja rahanpesurikoksista.

Jos Haddasista tulisi presidentti, Lulan uskotaan ottavan keskeisen roolin maan johtamisessa.

Bolsonaro puolestaan on eläköitynyt armeijan kapteeni, joka on kaihonnut takavuosien sotilasdiktatuuria ja luvannut kovia toimia rikollisuuden kitkemiseksi. Brasiliassa tehdään eniten murhia maailmassa, ja raa’at ryöstöt ovat yleisiä.

Bolsonaro vetoaa äänestäjiin, jotka ovat kyllästyneitä perinteisten puolueiden korruptioskandaaleihin.

– Bolsonaro on paras (valinta) Brasilialle. Hän on toivo paremmasta valtiosta. Jos emme saa Bolsonaroa, meistä tulee Venezuela, sanoi hallinnon työntekijä Cacio de Oliveira.

Vaalissa on 147 miljoonaa äänioikeutettua.“Ratkaisu pelosta tai suuttumuksesta”Brasilia eli taloudellista kukoistuskautta Lulan presidenttikaudella vuosina 2003-2010, mutta vajosi pahimpaan taantumaan Lulan seuraajan Dilma Rousseffin aikana. Rousseffia vastaan nostettiin virkarikossyyte ja hänet pakotettiin luopumaan vallasta 2016.

Monet brasilialaiset syyttävät juuri työväenpuoluetta maan nykyisestä huonosta taloudellisesta tilasta. Kaiken kaikkiaan tämänkertaisten vaalien on sanottu jakavan ihmisiä enemmän kuin vuosiin.

Politiikan asiantuntija Geraldo Monteiro Rio de Janeiron valtionyliopistosta sanoo, että äänestäjät tekevät valinnan luultavasti enemmänkin pelosta tai suuttumuksesta kuin vakaumuksesta.

Brasiliassa järjestetään samaan aikaan myös parlamenttivaalit. Äänestyspaikat sulkeutuvat myöhään sunnuntai-iltana Suomen aikaa.


Asiasanat

Menot