fbpx
Uutiset

Brasilian äärioikeistolaisen presidenttiehdokkaan tukijoita epäillään valeuutisten levittämisestä

Brasilian äärioikeistolaisen presidenttiehdokkaan Jair Bolsonaron tukijoita epäillään valeuutisten levittämisestä, kertoo Guardian.

Brasilialaisen sanomalehti Folha de Sao Paulon mukaan Bolsonaro on saanut laitonta apua brasilialaisilta yrittäjiltä. Lehti kirjoittaa, että brasilialaiset yrittäjät ovat rahoittaneet kampanjaa, jossa ihmisille lähetetään WhatsAppin kautta valeuutisia Bolsonaron vastaehdokkaasta työväenpuolueen Fernando Haddadista.

Kampanjassa äänestäjiä on pommitettu viesteillä, ja yhteensä viestejä on lähetetty satoja miljoonia. Joissakin tapauksissa viestien lähettämisessä on käytetty ulkomaisia numeroita, jotta roskapostin valvonta on vältetty.

– Teko on laiton, sillä se pohjautuu yritysten pimeisiin kampanjalahjoituksiin, jotka ovat vastoin vaalilakia, lehti kirjoittaa.

Yhden valeuutisen mukaan Sao Paulon pormestarina Haddad olisi varustanut koulut niin kutsutuilla eroottisilla vauvamukeilla, joissa juomaosa oli peniksenmuotoinen. Valeuutisen mukaan tarkoitus oli taistella homofobiaa vastaan.

“Mukana olleiden on maksettava tästä oikeudellisesti”


Työväenpuolueen Haddad kirjoittaa Twitterissä, että hänen vastaehdokkaansa yrittää hyötyä vaalirikoksista.

– Kohtaamme nyt vaalipetoksen yrityksen, hän sanoo.

Haddad väittää, että hänen tietojensa mukaan mukana olisi 156 yrittäjää.

Haddad sanoi lehdistötilaisuudessa, ettei hän lepää ennen kuin saa yksityiskohtaisen selvityksen kaikista niistä, jotka laittoivat “likaista rahaa tähän herjauskampanjaan”.

– Mukana olleiden yrittäjien on maksettava tästä oikeudellisesti. Me tiedämme jo useita, jotka ovat tässä mukana.

Haddad sanoi lisäksi uskovansa, että todisteita on tarpeeksi, jotta epäillyt voidaan pidättää.

Bolsonaro puolestaan tviittasi, ettei työväenpuoluetta ole vahingoitettu valeuutisilla vaan totuuksilla.

Bolsonaro sanoi oikeistolaiselle O Antagonista -nettisivustolle haastattelussa, ettei hän voi kontrolloida sitä, mitä hänestä pitävät yrittäjät tekevät.

– Tiedän, että se on vastoin lakia, mutta en voi kontrolloida sitä. Minulla ei ole mitään mahdollisuuksia tietää siitä ja toimia (sen estämiseksi).

Brasilian presidentinvaalien toinen kierros käydään tämän kuun lopussa. Bolsonaro on ennustusten mukaan voittamassa vaalit. Tuoreen gallupin perusteella Bolsonaro on saamassa äänistä 59 prosenttia ja hänen vastaehdokkaansa työväen puolueen Haddad 41 prosenttia äänistä.

Vaalien ensimmäisellä kierroksella Bolsonaro keräsi 46 prosenttia äänistä ja Haddad 29 prosenttia.

https://www.theguardian.com/world/2018/oct/18/brazil-jair-bolsonaro-whatsapp-fake-news-campaign

Asiasanat

Menot