Uutiset

Brasilian lama ei vielä pysäytä suomalaisfirmoja

Suomalaisen Haltonin brasilialaisen tytäryrityksen toimitusjohtaja Ismo Manninen kävelee tyytyväisenä uuden tehtaan käytäviä maan suurimmassa kaupungissa São Paulossa.

Yritys ei perunut laajentumispäätöstään, vaikka maailman viidenneksi suurimman maan talous on kääntynyt laskuun.

– Suurkeittiömarkkinat eivät täysin seuraa yleisiä taloustrendejä, selittää Manninen.

PAIKALLISEN kumppanin kanssa avattu, keittiöiden ilmastointijärjestelmiä tuottava tehdas vihittiin käyttöön pari kuukautta sitten.

Halton kouluttaa brasilialaiset työntekijänsä itse, koska alan osaajia ei ole riittävästi saatavilla.

Brasilian keskiluokka kasvaa koko ajan, eikä se tyydy enää entiseen elintasoon.

Kansainväliset ravintolaketjut avaavat maan kaupungeissa edelleen uusia hyvätasoisia ravintoloita ja hotelleja. Ne vaativat keittiöiltään parempaa tasoa kuin paikalliset yritykset ovat perinteisesti tottuneet haluamaan. Näissä paikoissa suomalaisten tarjoamalla laadulla ja energiatehokkuudella on kysyntää. Rautamalmin, öljyn ja muiden raaka-aineiden hintojen lasku on pysäyttänyt Brasilian talouskasvun monen lihavan vuoden jälkeen. Maalla on kuitenkin etuja, joiden ansiosta kasvua voi odottaa tulevaisuudessa.

Esimerkiksi Brasilian rautamalmiesiintymät ovat rikkaita ja lähellä maanpintaa. Niinpä tuotanto kannattaa, vaikka muissa maissa hintataso rajoittaa jo louhintaa.

Brasilian suurin rautamalmin tuottaja Vale tahkoaakin isoa voittoa myös nykyhinnoilla.

Investoinnit ovat vähentyneet, mutta kauppa ei ole pysähtynyt muillakaan suomalaisyrityksille vahvoilla alueilla. Näitä ovat kaivosalan lisäksi esimerkiksi puu-, telecom- ja energia-ala.

YRITYSTEN SUURI haaste Brasiliassa on valtaisa byrokratia ja verotus.

– Tuloverotus ei ole täällä erityisen korkea, mutta välillisiä veroja on paljon. Ne voivat lopulta muodostaa jopa 60–80 prosenttia hinnasta, kertoo Finpron toimintoja Latinalaisessa Amerikassa koordinoiva Matti Landin.

Maailmanpankin raporttien mukaan 119 maassa on helpompaa tehdä liiketoimintaa kuin byrokraattisessa Brasiliassa.

Verotusta ja hallintoa monimutkaistaa muun muassa maan liittovaltiomuoto, jossa jokainen taho verottaa omien tarpeidensa mukaan. Omaa tuotantoa on myös perinteisesti pyritty suojelemaan ulkomaalaiselta kilpailulta.

– Mutta jos selviää byrokratiasta, täältä voi löytää markkinoita, joissa kilpailua on vähemmän kuin muualla maailmassa.

VIIME PÄIVINÄ Brasiliassa miljoonat ihmiset ovat marssineet kaduilla vastustamassa korruptiota.

Maan suurimman öljyjätin Petrobrasin alihankkijat ovat rahoittaneet poliitikkojen toimintaa laittomasti kymmenillä miljoonilla euroilla vastineeksi tarjoustensa hyväksymisestä. Korruptio rajoittaa maan talouskehitystä merkittävästi. Manninen huomauttaa, että markkinoilla voi menestyä myös ilman lahjuksia. Korruptio koskee eniten suuria hankintoja, joista Petrobrasin skandaali on esimerkki. Yksityisten yritysten tavanomaiset keskinäiset kaupat sujuvat paljon normaalimmin.

Visa Noronen

Asiasanat

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic