fbpx
Uutiset

Brasilian presidentinvaaleissa oikeistopopulisti Jair Bolsonaro selvä äänikuningas - edessä silti toinen kierros

Brasilian presidentinvaalit etenevät toiselle kierrokselle. Guardianin mukaan kansallismielinen oikeistopopulisti Jair Bolsonaro keräsi ensimmäisellä kierroksella 46 prosenttia äänistä eli yhteensä 49 miljoonaa ääntä.

Toiseksi eniten ääniä sai Sao Paulon entinen pormestari Fernando Haddad. Työväenpuoluetta edustava Haddad keräsi 29 prosenttia äänistä eli yhteensä 31 miljoonaa ääntä.

Haddadin taustalla on työväenpuolueen voimahahmo, entinen presidentti Luiz Inacio Lula da Silva. Lulaa ei päästetty osallistumaan vaaleihin, koska hän istuu 12 vuoden tuomiotaan korruptio- ja rahanpesurikoksista.

Toinen kierros järjestetään 28. lokakuuta.

Bolsonaron takana on etenkin Brasilian parempiosaisia äänestäjiä maan eteläosista. Heihin ovat iskeneet Bolsonaron puheet rikollisuuteen ja korruptioon puuttumisesta. Osa on kuitenkin pidättäytynyt äänestämästä Bolsonaroa tämän naisia, homoja ja köyhiä väheksyvien puheiden takia.Vaalit jakavat kansaa enemmän kuin vuosiinBrasilia eli taloudellista kukoistuskautta Lulan presidenttikaudella 2003-2010, mutta vajosi pahimpaan taantumaan Lulan seuraajan Dilma Rousseffin aikana. Rousseffia vastaan nostettiin virkarikossyyte ja hänet pakotettiin luopumaan vallasta 2016.

Monet brasilialaiset syyttävät juuri työväenpuoluetta maan nykyisestä huonosta taloudellisesta tilasta. Kaiken kaikkiaan tämänkertaisten vaalien on sanottu jakavan ihmisiä enemmän kuin vuosiin.

Politiikan asiantuntija Geraldo Monteiro Rio de Janeiron valtionyliopistosta sanoi aikaisemmin, että äänestäjät tekevät valinnan luultavasti enemmänkin pelosta tai suuttumuksesta kuin vakaumuksesta.Bolsonaro ei ilmaantunut tiedotustilaisuuteenBrasilian presidenttiehdokas Jair Bolsonaro vihjaili Facebookin suorassa lähetyksessä, että olisi voittanut vaalit jo ensimmäisellä kierroksella, jos sähköisessä äänestysjärjestelmässä ei olisi ollut ongelmia. Kun lähes kaikki ensimmäisen kierroksen äänet oli laskettu, Bolsonarolla oli kasassa 46,5 prosenttia äänistä.

Bolsonaron mukaan sähköisen äänestysjärjestelmän ongelmista on tullut paljon valituksia. Hän kuvaili vaalien ensimmäistä kierrosta upeaksi voitoksi. Hän kuitenkin lisäsi, että voidaan olla varmoja, että presidentin nimi olisi jo tiedossa, jos ongelmia ei olisi ollut.

Bolsonaron oli tarkoitus pitää tiedotustilaisuus, mutta hänen kampanjaryhmänsä ilmoitti, ettei Bolsonaro tule paikalle terveydellisten syiden takia. Asiasta uutisoi Guardian.

Lehden mukaan poliisi on kehottanut Bolsonaroa pysymään sisätiloissa. Bolsonaro joutui ilmeisesti yhteenottoon käytyään äänestämässä.

Aiemmin vaalikiertueella Bolsonaroa puukotettiin ja hän joutui sen vuoksi sairaalaan.—–

Korjattu kirjoitusvirheitä klo 15.22: Korjattu väärät taivutusmuodot ja poistettu ylimääräinen prosenttia-sana toisesta kappaleesta. Lisätty puuttuva on-sana kolmanteen kappaleeseen.

https://www.theguardian.com/world/live/2018/oct/08/brazil-election-2018-polls-close-after-chaotic-and-unpredictable-campaign-live
https://www.theguardian.com/world/live/2018/oct/08/brazil-election-2018-polls-close-after-chaotic-and-unpredictable-campaign-live

Asiasanat

Menot