fbpx
Uutiset

Brasilian presidenttiehdokas Bolsonaro: Ihailen Trumpia, hän haluaa tehdä Yhdysvalloista suuren

Brasilian presidenttiehdokas oikeistopopulisti Jair Bolsonaro sanoo olevansa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ihailija. Brasilian presidentinvaalien toinen kierros käydään 28. lokakuuta. Bolsonaro on todennäköisesti maan uusi presidentti, sillä hän sai vaalien ensimmäisellä kierroksella 46 prosenttia äänistä. Toiselle kierrokselle eteni myös vasemmistolainen Fernando Haddad, joka keräsi 29 prosenttia äänistä.

Lehdistötilaisuudessa puhunut Bolsonaro kertoi ihailevansa Trumpia.

– Hän haluaa Yhdysvalloista suuren. Minä haluan suuren Brasilian, Bolsonaro sanoi.

Hän lisäksi painotti, ettei ole äärioikeistolainen.

– Näyttäkää minulle jokin tekoni, joka on äärioikeistolainen, hän sanoi.

Äänien määrissä mitattuna Bolsonaro sai vaalien ensimmäisellä kierroksella 49 miljoonaa ääntä, toiseksi tullut Haddad 31 miljoonaa ääntä. Haddadin taustalla on työväenpuolueen voimahahmo, entinen presidentti Luiz Inacio Lula da Silva. Lulaa ei päästetty osallistumaan vaaleihin, koska hän istuu 12 vuoden tuomiotaan korruptio- ja rahanpesurikoksista.

Bolsonaron takana on etenkin Brasilian parempiosaisia äänestäjiä maan eteläosista. Heihin ovat iskeneet Bolsonaron puheet rikollisuuteen ja korruptioon puuttumisesta. Osa on kuitenkin pidättäytynyt äänestämästä Bolsonaroa tämän naisia, homoja ja köyhiä väheksyvien puheiden takia.

Asiasanat

Menot