Uutiset

Brasiliassa kirurgin veitsi jakaa kauneutta

Karsinnat Brasilian Miss Bumbum -kilpailuihin ovat taas käynnissä. Niissä valitaan maan kaunein takapuoli. Voittajan pakaroihin ja rintoihin on yleensä laitettu desikaupalla täytettä.

Miss Bumbum ja muut kauneusleikkauksilla kuuluisuuteen tähtäävät ovat ääriesimerkki brasilialaisesta vartalon palvonnasta, mutta totuus on, että ulkonäköön kiinnitetään Brasiliassa paljon huomiota.

Etenkin Rio de Janeirossa lehtikioskit pursuavat ruokavaliosta ja ulkonäöstä kertovia julkaisuja. Lähes jokaisesta korttelista löytyy kauneussalonki ja kuntosali, eikä plastiikkakirurgillekaan ole yleensä kovin pitkä matka.

– Brasilialainen nainen on turhamainen ja itsetunnon pitää olla korkea. Se on osa kulttuuria, pohtii 35-vuotias riolainen asianajaja Ana Lucia Moreira Tavares.

Hän huolehtii ulkonäöstään kuntoilemalla ja käyttämällä vanhenemista ehkäiseviä tuotteita. Kyntensä, hiuksensa ja karvanpoistonsa hän hoitaa kauneussalongeissa.

Takana on myös kaksi kauneusleikkausta: 18-vuotiaana tehty nenäleikkaus, jolla kavennettiin hänen lapsena murtunut nenänsä, ja kolme vuotta sitten lisätyt silikonirinnat.

– Olin haaveillut rinnoista teini-ikäisestä lähtien. Kun laihduin ja rinnat pienenivät, päätin toteuttaa unelmani. Mieheni oli aluksi vastaan, mutta nyt hänkin sanoo, että leikkaus kannatti.

Kehuja on tullut myös ystäviltä, joista lähes jokainen on parannellut ulkonäköään jonkinlaisella leikkauksella. Leikkaukset tuskin jäävät tähän.

– Olen nyt tyytyväinen, mutta vanhempana haluan varmasti poistaa ryppyjä tai jotain muuta.

Toissa vuonna 200 miljoonan asukkaan Brasiliassa tehtiin Kansainvälisen plastiikkakirurgien liiton mukaan yli 1,3 miljoonaa kirurgista ja yli puoli miljoonaa ei-kirurgista kauneusleikkausta. Vain Yhdysvalloissa niitä tehdään enemmän.

Suosituimpia ovat rintojen suurennukset, silmäluomien leikkaukset ja vatsan muotoilut.

– Ja kaikkihan haluavat rasvaimun, sanoo plastiikkakirurgi Andre Maranhao, jolla on neljä vastaanottoa Rio de Janeirossa.

Valtaosa asiakkaista on naisia, mutta leikkauksia tehdään myös miehille ja nuorille.

– Miesten määrä on viime aikoina lisääntynyt. He haluavat näyttää hyvinvoivilta. Suosittuja ovat rintojen pienennykset ja erilaiset täytteet.

Uutena trendinä näkyvät intiimialueen leikkaukset. Valtaosa asiakkaista tavoittelee suurta muutosta ilman vaivannäköä.

Brasiliassa arvioidaan olevan plastiikkakirurgi jokaista 40 000 asukasta kohden. Kilpailu laskee hintoja ja leikkaukset voi maksaa osamaksuna. Yhä useammalla onkin mahdollisuus leikkaukseen.

Maranhao uskoo, että kuumalla ilmastolla ja rannoilla on osuutensa leikkausten suosioon.

– Erityisesti Riossa ollaan koko ajan näytillä. Ihmiset haluavat tuntea itsensä kauniiksi ja näyttää sen myös muille. Joillekin kauneusleikkaukset ovat tapa osoittaa varallisuutta, kuten merkkikello.

Entä se kuuluisa brasilialainen pakaroiden muokkaus? Kun rintojen suurennuksia tai kohotuksia tehtiin lähes 300 000, niin pakaroita operoitiin yli 50 000 kertaa. Maranhao sanoo tehneensä yhden juuri haastattelua edeltäneenä päivänä.

– Brasilialaisilla on jo takapuoli, me vain siirrämme rasvaa paikasta toiseen.

Päivän lehti

8.8.2020