fbpx
Uutiset

Brasiliassa tulipalo kylvi tuhoa 200 vuotta vanhassa kansallismuseossa - "Tämä on traaginen päivä"

Yksi Brasilian vanhimmista museoista kärsi vakavia tuhoja suuressa tulipalossa, joka alkoi sunnuntai-iltana paikallista aikaa. Kenenkään ei tiedetä loukkaantuneen tulipalossa, jonka syytä ei vielä tiedetä.

Illalla paikallista aikaa museo oli ilmiliekeissä. Yön aikana palo saatiin suurimmaksi osaksi hallintaan, mutta liekit olivat ehtineet tärvellä satoja huoneita.

Rio de Janeirossa sijaitseva kansallismuseo perustettiin 200 vuotta sitten palatsiin, joka toimi aikanaan Brasilian siirtomaaisäntä Portugalin kuninkaallisen perheen residenssinä. Lähellä legendaarista Maracana-jalkapallostadionia sijaitsevassa museossa säilytetään Brasilian tärkeimpiä kansallisaarteita. Kaikkiaan museossa oli ennen paloa 20 miljoonaa esinettä.

– Tämä on traaginen päivä Brasilialle, maan presidentti Michel Temer sanoi tiedotteessa.

– Kaksisataa vuotta työtä, tutkimusta ja tietoa on menetetty.

Rio de Janeiron palokunnan edustaja kertoi, että tuli levisi hyvin nopeasti, koska museossa on paljon helposti syttyviä materiaaleja.

Brasilian historiaan liittyvien esineiden ohella museossa oli näytteillä taidetta ja esineitä antiikin Kreikasta, Roomasta ja Egyptistä. Museossa oli esillä myös Minas Geraisista löydetty dinosauruksen luuranko sekä 5,3 tonnin painoinen Bendego-meteoriitti.

Liekkien raivotessa museon varajohtaja Luiz Fernando Dias Duarte syytti Brasilian viranomaisia siitä, että museo ei ole saanut ansaitsemaansa huomiota eikä resursseja.

 

 

Asiasanat

Menot