Uutiset

Brassitaide riekaleiksi heti ensimmäisenä yönä

Kun läänintaiteilija Sirpa Haapaoja kulki keskiyöllä pitkin Vanajaveden siltaa, kaiteeseen kiinnitetty taideteos oli ehjä.

Lauantaiaamulla brasilialaisen Circulo3 -ryhmän paperiteos oli revitty.

Ryhmän suomalainen jäsen Pirjo Heino kertoo, että ryhmä on riehunnasta järkyttynyt. Kyseessä kun ei ollut yksittäinen reikä tai töherrys, vaan totaalinen tuho.

-Tämä menee rikoksen puolelle. Minusta on nyt taidetoimikunnan tehtävä tehdä asiasta rikosilmoitus. Jos sitä ei tehdä, ryhmä varmasti kokee, ettei heitä arvosteta, Heino sanoo.


Uskallus loppui tähän

Läänintaiteilija Haapaojan mukaan on tavallista, että ympäristötaiteelle sattuu ja tapahtuu. Taiteilijat osaavat varautua siihen. Silti tuho voi kirpaista.

-Monet hämeenlinnalaiset taiteilijat soittivat minulle ja sanoivat, että älä vie ryhmää katsomaan tuhoa. Se shokeeraa. Reaktio oli juuri sellainen, sanoo Heino.

Yksi Circulo3: n jäsenistä haki heti toisen, yksin tekemänsä silkkityön pois Hotelli Vaakunan rannasta.

-Taideteokset ovat usein taiteilijoille rakkaita, kuin omia lapsia, Heino kuvaa.


Yllättävän tyyris tuho

Tuhottu teos oli digipainettu erikoispaperille, joka kestää kohtalaisen hyvin tuulta ja sadetta. Ryhmä on asettanut paperia joskus jopa asfaltin päälle niin, että sen päällä voi kävellä.

Rikottu työ oli koottu 40 taiteilijan teoksista otetuista kuvista. Pelkkään kuvien tulostamiseen kului rahaa tuhat euroa.

Vaikka ympäristötaidetta rikkoutuukin, viimevuotisissa Art Hämeissä Forssassa ja Riihimäellä teokset säilyivät melko ehjinä.

Tuhotun ja poistetun teoksen jälkeen Hämeenlinnassa on Art Häme -viikkojen aikaan nähtävillä kymmenen ulkoilmateosta. (Häsa)