Uutiset

Brexit-äänestys siirtyi ja jätti sekasorron – pääministeri Mayn asema uhattuna, ei luvassa parempaa EU-erosopimusta

Maltillinen Brexit-sopimus näyttää yhä vaikeammalta, kun Britannian pääministeri Theresa May ilmoitti siirtävänsä tiistaiksi suunniteltua Brexit-äänestystä. Vaihtoehtoina todennäköisyyttään nostivat EU-ero ilman sopimusta tai EU:ssa pysyminen.
Mielenosoituksia oli sekä EU:ssa pysymisen että Brexitin puolesta maanantaina Lontoossa.

Britannian pääministeri Theresa May siirsi tiistaista äänestystä maan parlamentissa EU-eron Brexit-sopimuksesta, sillä hän tunnusti häviävänsä, jos äänestys tulee.

Britannian markkinat ajautuivat epätietoiseen kaaokseen, mikä laski pörssikursseja ja punnan arvoa.

Äärivaihtoehdot nostivat todennäköisyyttään poliittisessa umpikujassa. Ne ovat EU-ero ilman sopimusta eli kova Brexit tai koko Brexitin hylkääminen eli EU:ssa pysyminen.

Ei parempaa sopimusta

Brittiparlamentti vaati kovaan ääneen paremman sopimuksen neuvottelemista. May sanoi, ettei sellaista ole luvassa, mutta hän lupasi nostaa esiin Irlannin rajakysymyksen keskusteluissa Euroopan unionin kanssa.

EU-maa Irlannin ja Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin välinen maaraja olisi EU:n ulkoraja Brexitin jälkeen. Britannia haluaisi lieventää rajamuodollisuuksia, mutta EU on tiukkana eikä halua rajalle erityiskohtelua.

Euroopan neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk vahvisti maanantai-iltana, ettei Brexit-sopimusta voi neuvotella uudelleen. Tusk sanoi myös, että EU alkaa valmistautua sopimuksettomaan Brexitiin.

”Oletteko valmiit toteuttamaan Brexitin?”

Pääministeri May kysyi parlamentissa, onko se valmis toteuttamaan Britannian EU-eron ja kansan tahdon.

– Jos otatte askeleen takaisin, tämä parlamentti kohtaa perustavamman kysymyksen: Oletteko valmiit toteuttamaan Brexitin?

Ero ilman sopimusta eli kova Brexit taas sattuisi Britanniaan ja EU:hun enemmän kuin nyt tarjottu erosopimus.

Kansa jakautunut, May heikoilla

Maanantaina mielenosoitukset jatkuivat Britanniassa. Kansalaiset ovat jakautuneet kuten parlamentaarikotkin.

Osa kansasta liputtaa uuden kansanäänestyksen ja EU:ssa pysymisen puolesta, osa taas vaatii viemään Brexitin loppuun, maksoi mitä maksoi.

Konservatiivipuolueen puheenjohtaja Theresa May on vaikeuksissa kun parlamentin tuki vähenee. Häntä vastustavat niin paremman Brexit-sopimuksen kannattajat kuin EU:ssa pysymisen tukijat. Kilpailevan työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn suositteli Mayta tekemään tilaa maan johdossa.

EU-tuomioistuin laittoi oman lusikkansa soppaan, kun se ilmoitti maanantaina, että britit voivat itse perua Brexitin halutessaan ilman EU-maiden hyväksyntää tai jälkiseuraamuksia.

Päätös on kuitenkin lopulta Britannian. Maan päättäjät yrittävät edelleen kovasti pähkäillä, mitä enemmistö heistä voisi hyväksyä. Se on osoittautunut vaikeaksi.

Menot