fbpx
Kolumnit Uutiset

Brexit oli fiksu veto

Brexitin jälkeen asiantuntijat ovat kuorossa päivitelleet, miten huonon päätöksen britit tulivatkaan tehneeksi, ennen kaikkea itsensä kannalta. Tilanne taitaa kuitenkin olla niin päin, että Britannialla ei ole tulevaisuudessa mitään hätää, mutta muut EU-maat ovat pulassa.

Euroopan unionin isoksi saavutuksessa voitaneen lukea pitkään jatkunut rauhan kausi Euroopassa. Viime vuosina on kuitenkin käynyt selväksi, miten huonosti rahaliitto toimii ja miten vahingollisia budjettikurisäännöt ovat.

EU:n budjettikurisäännöt ja rahaliitto ovat suurin syy sille, miksi toipuminen talouskriisistä on ollut Euroopassa niin hidasta. Ylijäämätavoitteisiin yltääkseen EU-maat ovat joutuneet leikkaamaan julkista kulutusta matalasuhdanteessa, mikä on tarpeettomasti pitkittänyt taantuman lähes vuosikymmenen pituiseksi.

Jokaisen yksittäisen maan ylijäämätavoite on talousalueen kokonaisuuden kannalta vahingollista. Toisen vienti on aina toisen tuontia, joten on mahdotonta että kaikki taloudet olisivat samaan aikaan ylijäämäisiä. Lisäksi rahaliitto on vienyt pois devalvaation mahdollisuuden, jolla Suomikin nousi useista lamoista. Saksa viihtyy kyllä rahaliitossa erinomaisesti, koska se on ainoa maa, jonka oma valuutta olisi vahvempi kuin euro.

Budjettikuri on niin suuri pakkomielle europäättäjille, että Kreikka ajettiin kostoksi sosiaaliseen katastrofiin, kun paljastui ettei se ihan kirjaimellisesti noudattanutkaan mielivaltaisia sääntöjä. Kreikan talouden “tervehdyttämisohjelma” toimii niin, että maalle myönnetään hätälainoja vastineeksi valtavista julkistalouden leikkauksista. Tämä ohjelma on romuttanut maan talouden ja käytännössä tehnyt Kreikasta jälleen kehitysmaan.

Hätälainat ovat päätyneet kansainvälisille pankeille, mutta leikkaukset ovat iskeneet Kreikan elintasoon ennennäkemättömällä tavalla. Entinen keskiluokka on nyt keppikerjäläisinä kadulla, ihmiset joutuvat myymään lapsiaan adoptioon ja kauan sitten voitetut kulkutaudit ovat jälleen lähteneet leviämään.

Nämä vaikutukset eivät euroeliittiä kuitenkaan kiinnosta, sillä tavallisia ihmisiä ei ole heidän maailmassa olemassakaan. Ja sitten he ihmettelevät, miksi britit äänestivät niin kuin äänestivät.

Britannian politikointi EU:ssa on ollut kaiken aikaa hyvin järkevää. Britannia ei alun perinkään kuulunut rahaliittoon ja lisäksi se tajusi jäädä vuonna 2012 solmitun finanssipoliittisen sopimuksen ulkopuolelle. Nyt se on karistanut viimeisetkin eurokraattien lonkerot jaloistaan. Britannian asema on kadehdittava.

Menot