fbpx
Uutiset

Brexit-puolueelle murskavoitto Britannian eurovaaleissa – konservatiivien kannatus romahti puoleen viime vaaleista

Vielä keskeneräisen vaalituloksen perusteella Britannia on entistäkin kahtiajakautuneempi.
Nigel Faragen tammikuussa perustama Brexit-puolue vyöryi voittoon Britannian eurovaaleissa. Kuva: VICKIE FLORES
Nigel Faragen tammikuussa perustama Brexit-puolue vyöryi voittoon Britannian eurovaaleissa. Kuva: VICKIE FLORES

Nigel Faragen johtama Brexit-puolue on ottamassa voiton Britannian europarlamenttivaaleissa, jotka käytiin jo torstaina, ensimmäisenä äänestyspäivänä.

Britannian 73 euroedustajan paikasta oli maanantaiaamuna selvillä 64, joista 28 sai Brexit-puolue, kertoi BBC. EU:hun jäämisen puolesta liputtaville liberaalidemokraateille oli tässä vaiheessa menossa 15 paikkaa ja vihreille 7.

Britannia päätti pian kolme vuotta sitten kansanäänestyksen 52 prosentin äänienemmistöllä erota EU:sta. Se joutui osallistumaan europarlamenttivaaleihin, koska ei onnistunut toteuttamaan brexitiä suunniteltuna eropäivänä 29. maaliskuuta.

Osa maan poliitikoista on yhä sitä mieltä, että brexit pitäisi perua tavalla tai toisella. Kansanäänestyksen tulosta eteenpäin vienyt pääministeri Theresa May ilmoitti erostaan viime perjantaina pahoitellen epäonnistumistaan.

Äänestäjät näyttivät eurovaaleissa pettymyksensä Mayn konservatiivipuolueeseen ja Jeremy Corbynin johtamaan opposition Labour-työväenpuolueeseen.

Konservatiivien äänimäärä oli putoamassa 10–12 prosentin tuntumaan, kun se oli vuoden 2014 vaaleissa 23 prosenttia, kertoi BBC. Labour tuli Walesissa kolmanneksi.

Euroedustaja Farage sanoi alustavan vaalituloksen selvittyä, että hänen puolueensa haluaa olla mukana brexit-neuvotteluissa.

– Jos emme lähde lokakuun loppuun mennessä, puolueemme vaalitulos toistuu seuraavissa parlamenttivaaleissa. Me valmistaudumme siihen.

Menot