Uutiset

Brexit-sopu taas jäissä – pohjoisirlantilainen apupuolue ei hyväksy Boris Johnsonin ja EU:n erosopimusta

Pohjoisirlantilaisen DUP-puolueen puheenjohtaja Arlene Foster (oik.) ja varapuheenjohtaja Nigel Dodds saapuivat neuvottelemaan Britannian pääministerin Boris Johnsonin virka-asunnolle Lontoossa viime viikolla. Kuva: WILL OLIVER
Pohjoisirlantilaisen DUP-puolueen puheenjohtaja Arlene Foster (oik.) ja varapuheenjohtaja Nigel Dodds saapuivat neuvottelemaan Britannian pääministerin Boris Johnsonin virka-asunnolle Lontoossa viime viikolla. Kuva: WILL OLIVER

Brexit-neuvottelut ovat jälleen vaikeuksissa. Pohjoisirlantilainen DUP-puolue ei anna tukeaan Britannian pääministerin Boris Johnsonin ja EU:n aikaansaamalle EU-erosopimukselle.

Asiasta kertovat muiden muassa BBC ja uutistoimisto Reuters.

Tieto DUP:n kannasta tuli vain tunteja ennen kuin EU:n huippukokous alkaa tänään torstaina. Johnson yrittää saada aikaan sopimuksen ennen kuin Britannian on määrä erota EU:sta 31. lokakuuta.

Jos sopimusta ei tuolloin ole, uusi laki määrää Johnsonin hakemaan lykkäystä EU-erolle.

Pohjoisirlantilainen DUP on ratkaisevassa asemassa, koska se on toiminut Britanniassa apupuolueena konservatiivien hallitukselle vuoden 2017 vaaleista lähtien.

EU:n ja Britannian neuvottelijat olivat neuvotelleet useita öitä ennen torstaina alkavaa huippukokousta, jotta saataisiin aikaan kompromissi tulevasta EU:n ulkorajasta Irlannin saarella.

Kyseessä on koko brexitin vaikein asiakokonaisuus. Pyrkimyksenä on ollut välttää niin sanottua kovaa rajaa tullimuodollisuuksineen.

Monet Pohjois-Irlannissa eivät halua minkäänlaisia rajatarkastuksia Irlannin rajalla, koska pelkona olisi väkivaltaisen konfliktin herääminen henkiin uudelleen.

DUP:n, demokraattinen unionistipuolue, kielteinen kanta voi vaikuttaa myös kovan linjan brexit-kannattajiin konservatiivipuolueessa niin, että he äänestävät sopimusta vastaan, jos Boris Johnson tuo sen parlamenttiin hyväksyttäväksi.

Saksan liittokansleri Angela Merkel kommentoi torstaiaamuna, että brexit-sopimus on yhä mahdollinen.

– Viime päivinä on ollut kehitystä, merkittävää kehitystä… Olemme paremmalla pohjalla kuin ennen, mutta tänään täytyy sanoa hyvin selvästi, että emme ole vielä määränpäässä, Merkel sanoi Saksan liittopäivillä Bundestagissa.