fbpx
Uutiset

Brexit voi tarkoittaa suomalaisille henkistä eroa Englannista

Kuva: Kari Mankonen
Kuva: Kari Mankonen

Miten ja milloin sinä rakastuit tai vähintään ihastuit Englantiin?

Tapahtuiko se silloin, kun lainasit kirjaston nuorten osastolta Enid Blytonin
Viisikko-kirjoja ja ihmettelit, miksi niiden eväisiin kuului aina keitettyjä munia, kalkkunavoileipiä, suklaakakkua, persikkapiirakkaa ja inkivääriolutta sekä Tim-koiran mehevä luu?

Vai tekivätkö sen Shakespearen näytelmät, Jane Austenin satiirit, Agatha Christien dekkarit, Graham Greenen romaanit tai The Beatles, Bay City Rollers, Sex Pistols, Spice Girls tai Ed Sheeran? Entä James Bond?

Ehkä vaikutusta oli myös Midsomerin murhien, Emmerdalen ja Monty Pythonin kaltaisilla televisiosarjoilla tai Aulis Virtasen selostamilla ykkösdivarin jalkapallo-otteluilla, joita TV2 näytti lauantaisin.

Myöhemmin saatoit vierailla Big Benin vaiheilla ja nähdä miljööt, joissa Erkki Toivanen lausui kuuluisat sanansa “Täällä Erkki Toivanen, Lontoo”. Kenties kävit myös kuninkaallisessa Windsorissa, akateemisessa Oxfordissa tai kielikurssilla sateisessa Brightonissa, jossa maistoit kädenlämpöistä pub-olutta ja munuaispiirakkaa.

“Käpertykööt sinne sitten”

Suomalaisilla on niin pitkät ja tiiviit brittisuhteet, että niitä voi kutsua erityisiksi. Saarivaltakunnassa on vuosikymmenten aikana opiskeltu, urheiltu ja matkailtu sekä tehty kauppaa, diplomatiaa ja politiikkaa.

Suhteet eivät katkea, mutta säröjä niihin vääjäämättä tulee. Brexitin myötä Englannissa opiskelu on esimerkiksi muuttumassa sietämättömän kalliiksi ja työnteko kiusallisen vaikeaksi.

Päälle tulevat henkimaailman asiat. Moni voi ajatella, että jos britit tahtovat vetäytyä saarelleen tekemään imperiumistaan jälleen suurta, niin siitä vain. Eipä tarvitse meikäläisen enää mennä heidän Coronation Streetiään, St. Mary Meadiaan ja hobitti-kontuaan häiritsemään.

Jos tiedostava kuluttaja on jo laittanut boikottilistalleen kiinalaiset paidat, israelilaiset appelsiinit, espanjalaiset tomaatit, puolalaiset hillot, unkarilaiset parsat ja turkkilaiset aurinkolomat, niin ehkä Englannin lakritsit sopivat joukon jatkoksi – ainakin varasijalle.

“He eivät tienneet, mitä tekivät”

Tai sitten ei. Suurvalloissa Donald Trumpin ja Vladimir Putinin touhut eivät ole tavallisten amerikkalaisten eikä venäläisten syytä, vaikka johtajat nostettiin valtaistuimilleen melkein demokraattisilla vaaleilla.

Saman logiikan mukaan ex-pääministeri David Cameronin ja konservatiivien sisäpoliittisista valtapyrkimyksistä alkunsa saanut brexit-vyöry ei ole Average Joen vika. Häntä vain johdettiin harhaan.

Mitä se sitä paitsi sinulle tai minulle kuuluu?

Jos voin, tilaan koronan hellitettyä matkalipun, mikäli mieli tekee nauttia kello viiden tee Devonissa rantakävelyn jälkeen, nähdä Santtu-Matias Rouvali johtamassa Lontoon filharmonista orkesteria tai kokea futishuuma Old Traffordilla, kun Manchester United häviää Watfordille 0-2.

Menot