fbpx
Uutiset

Brexitiin on alle kaksi viikkoa – maan parlamentti ei löytänyt sopua vaihtoehtoisille tavoille erota EU:sta

Jos tilanne ei muutu, Britannia lähtee EU:sta ilman erosopimusta 12. huhtikuuta.
Parlamenttitalon edustalle kokoontui maanantaina brexitiä kannattavia ja vastustavia mielenosoittajia. Parlamentti äänesti illalla kumoon kaikki muutosehdotukset. Kuva: NEIL HALL
Parlamenttitalon edustalle kokoontui maanantaina brexitiä kannattavia ja vastustavia mielenosoittajia. Parlamentti äänesti illalla kumoon kaikki muutosehdotukset. Kuva: NEIL HALL

Brittiparlamentti hylkäsi myöhään maanantaina kaikki esitetyt neljä muutosehdotusta EU-erolle.

Alahuone hylkäsi tulliliittoehdotuksen vain kolmella äänellä, äänin 276–273

Britit ovat hylänneet pääministeri Theresa Mayn neuvotteleman erosopimuksen kolme kertaa. Pääministeri on luvannut jopa erota, jotta sopimus saataisiin hyväksyttyä.

Suuntaa-antavia äänestyksiä on järjestetty nyt kaksi kertaa. Niissä parlamentti ei ole löytänyt yksimielisyyttä keinoista, joiden taakse voitaisiin saada koko parlamentin enemmistö.

Eilen äänestettiin tulliliiton ohella siitä, pitäisikö brexit-erosopimuksesta järjestää kansanäänestys. Se hylättiin äänin 292–280.

Britannian hallitus on vastustanut tulliliittoa, sillä sen katsotaan sitovat vapaita kauppasopimuksia haluavien kädet. Kansanäänestys puolestaan nähdään vuonna 2016 brexitin puolesta äänestäneiden pettämisenä.

Britannian EU-erosta vastaava ministeri Steven Barclay sanoi äänestysten jälkeen, että lähtökohtaisesti Britannia on lähdössä EU:sta 12. huhtikuuta ilman erosopimusta. Kyseessä olisi painajaismainen ratkaisu monille kansainvälisille yrityksille.

Hallitus pitää maratonpalaverin

Pääministeri Mayn on kerrottu harkitsevan erosopimuksensa tuomista äänestyksen alle neljättä. May toivoo, että sopimus saadaan läpi, sillä sen avulla britit voisivat välttää 23. toukokuuta alkavien europarlamenttivaalien järjestämisen.

Tänään Mayn ja avainministerien on tarkoitus puida hallituksen seuraavia peliliikkeitä viisituntisessa palaverissa.

Jos ratkaisua pattitilanteeseen ei löydy ennen EU-johtajien huippukokousta 10. huhtikuuta, Britannia lähtee EU:sta iltakymmeneltä 12. huhtikuuta.

Menot