fbpx
Uutiset

Brexitin pelätään avaavan vanhat haavat Pohjois-Irlannissa – poliitikot tuomitsivat kuolemaan johtaneen iskun

Poliisi tutkii Londonderryn tapausta terrori­tekona. Britannian EU-eron pelätään rikkovan rauhan, joka taattiin pääsiäisenä 21 vuotta sitten.
Poliisit veivät kukkia paikalle, jossa 29-vuotias toimittaja kuoli Londonderryn kaupungissa Pohjois-Irlannissa myöhään torstai-iltana. Ampujiksi epäillään yhtenäistä Irlantia ajavaa ääriryhmittymää. Kuva: JOE BOLAND / NORTH WEST NEWSPIX
Poliisit veivät kukkia paikalle, jossa 29-vuotias toimittaja kuoli Londonderryn kaupungissa Pohjois-Irlannissa myöhään torstai-iltana. Ampujiksi epäillään yhtenäistä Irlantia ajavaa ääriryhmittymää. Kuva: JOE BOLAND / NORTH WEST NEWSPIX

Britannian poliitikot ovat tuominneet Pohjois-Irlannin Londonderryssä torstai-iltana tapahtuneen iskun, jossa 29-vuotias journalisti Lyra McKee kuoli ammuskelun seurauksena.

Londonderryn kaupunki sijaitsee Pohjois-Irlannin luoteisosissa lähellä Irlannin tasavallan rajaa. Rajan pitäminen avoimena on ollut yksi brexit-neuvotteluiden tuskanaiheita niin Britanniassa kuin EU:ssa.

Reutersin mukaan pohjoisirlantilaiset poliitikot ovat olleet huolissaan siitä, että vastarintaliikkeet ottaisivat fyysiset rajajärjestelyt kohteikseen.

Britannian ja Irlannin välinen yhteistyö oli yksi avainkohtia niin kutsutussa pitkänperjantain sopimuksessa, jonka maat allekirjoittivat pääsiäisenä 1998 päättääkseen Pohjois-Irlannin väkivaltaiset levottomuudet.

McKeen kuolemassa on inhaa symboliikkaa, sillä hän oli kirjoittamassa kirjaa nuorista, jotka katosivat Pohjois-Irlannissa kolme vuosikymmentä kestäneiden levottomuuksien aikana ennen sopimuksen solmimista.

Britannian EU-eron arvellaan ruokkivan vuosien varrella pienentyneitä vastarintaryhmiä. Puolisotilaallisen Uuden IRAn kaltaiset ääriryhmät, jotka eivät hyväksy pitkänperjantain sopimusta, ovat aiemminkin järjestäneet iskuja pääsiäisen tienoilla.

Poliitikot tuomitsivat iskun

Britannian pääministeri Theresa May tuomitsi Londonderryn iskun järkyttävänä. Myös Mayn konservatiivihallitusta tukevan DUP-puolueen johtaja Arlene Foster tuomitsi teon tuoreeltaan.

– He, jotka toivat aseet kaduillemme 1970- 1980- ja 1990-luvuilla, olivat väärässä. Se on yhtä väärin vuonna 2019. Kukaan ei halua palata aiempaan, Foster tviittasi.

Samoin yhtenäistä Irlantia ajavan Sinn Féin -puolueen varajohtaja Michelle O’Neill tuomitsi teon Twitterissä ja kutsui sitä pitkänperjantain sopimuksen vastaiseksi.

Pohjois-Irlannin poliittisten pääpuolueiden johtajat tuomitsivat The Guardianin mukaan McKeen murhan yhteisessä julkilausumassa.

– Lyran murha oli myös hyökkäys yhteisön kaikkia ihmisiä, rauhaa ja demokraattista prosessia kohtaan.

– Me torjumme yhtenäisesti ne, jotka ovat vastuussa tästä hirvittävästä rikoksesta.

Irlannin pääministeri Leo Varadkar yhtyi näkemykseen sanomalla, että vihan levittäjien ei pidä sallia vetää aluetta takaisin menneisiin levottomuuksiin.

Myös Pohjois-Irlannin poliisi on vedonnut ihmisiä rauhan säilyttämisen puolesta.

Uusi IRA epäilty tekijä

McKeen kollegan mukaan levottomuudet alkoivat, kun poliisi ratsasi taloja Cregganin kaupunginosassa. Hänen mukaansa ja sosiaaliseen mediaan jaettujen videoiden perusteella poliisin ajoneuvoja viskottiin polttopulloilla, tiiliskivillä, pulloilla ja ilotulitteilla.

Silminnäkijöiden mukaan McKee kiidätettiin sairaalaan, jossa hän kuoli saamiinsa vammoihin.

Apulaispoliisipäällikkö Mark Hamiltonin mukaan poliisi tutkii ampumista terroritekona. Irlannin ja Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin yhdistymistä ajava Uusi IRA on epäilty tekijä.

Uusi IRA on pitänyt levottomuuksia yllä alueella aiemminkin. Tammikuussa se ilmoittautui Londonderryn oikeustalon edustalla laukaistun autopommin räjäyttäjäksi.

Menot