fbpx
Uutiset

Brezelit ovat parhaita uunituoreina

Ensimmäinen kuvaus brezeleistä löytyy 1100-luvulta. Nykyisin näitä suolaisia rinkeleitä saa Saksassa joka juhlassa ja tapahtumassa.

Brezelit

(noin 8 kappaletta)

3 dl lämmintä vettä

2 rkl sokeria

1 pussi kuivahiivaa

4 rkl sulatettua voita

2 tl suolaa

noin 6 dl vehnäjauhoja

2 l vettä

1 prk ruokasoodaa

karkeaa merisuolaa koristeeksi

1 kananmuna voiteluun

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon sokeri ja kuivahiiva. Anna levätä noin viisi minuuttia niin, että taikina alkaa kuplia. Sekoita joukkoon sulatettu voi, suola, puolet jauhoista ja sekoita muutaman minuutin ajan. Lisää jauhoja ja jatkaa vaivaamista, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Pyöritä taikina palloksi ja laita öljyllä voideltuun kulhoon nousemaan tunnin ajaksi. Peitä liinalla.

Pane kattilallinen vettä kiehumaan ja lisää purkillinen ruokasoodaa. Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen.

Nosta kohonnut taikina kulhosta ja leikkaa 8 osaan. Rullaa käsien välissä noin 30 cm:n pituisiksi pötköiksi ja kiepauta päät kohti keskusta, brezelin muotoon. Tipauta kiehuvaan soodaveteen 30 sekunniksi, nosta vedestä reikäkauhalla ja laske leivinpaperilla vuoratulle pellille. Voitele munalla ja ripottele päälle merisuolaa. Paista uunin keskitasolla noin 12 minuutin ajan, kunnes brezelit ovat kauniin ruskeita. Tarjoile yrttivoin kera.

Yrttivoi

100 g voita

1 nippu persiljaa ja halutessasi muita yrttejä

1 valkosipulinkynsi

1 tl raastettua sitruunan kuorta

suolaa

Pehmennä voi huoneenlämpössä. Silppua yrtit ja valkosipuli. Pese sitruuna ja raasta kuori. Sekoita voin sekaan ja lisää vähän suolaa. Laita jääkaappiin kovettumaan.

Menot