Uutiset

Britannian Johnson ei aikaillut nimittäessään uuden valtiovarainministerin eronneen Sajid Javidin tilalle

Uusi ministeri Rishi Sunak toimi aiemmin valtiovarainministeriön kakkosmiehenä.
Uusi valtiovarainministeri Rishi Sunak on tunnettu pääministeri Boris Johnsonille lojaalina miehenä. Kuva: epa08215150
Uusi valtiovarainministeri Rishi Sunak on tunnettu pääministeri Boris Johnsonille lojaalina miehenä. Kuva: epa08215150

Britannian pääministeri Boris Johnson on nimittänyt Rishi Sunakin uudeksi valtionvarainministeriksi, kertoi Britannian hallitus torstaina.

Valtiovarainministeriön kakkosmiehenä toiminut Sunak, 39, nimitettiin virkaan sen jälkeen kun Sajid Javid erosi paikalta aiemmin torstaina.

Javidin ero oli yllätys, sillä Johnson oli samaan aikaan vaihtamassa muita hallituksensa ministereitä uusiin. Ero tapahtui vain muutama viikko brexitin jälkeen ja kuukausi ennen kuin Javidin oli määrä esitellä hallituksen budjetti.

Britanniassa on nyt kyseenalaistettu Johnsonin kyky johtaa hallitusta. Reutersin lähteen mukaan Javid erosi kieltäydyttyään tätä ennen vaihtamasta avustajiaan pääministerin haluamiin.

Erään lähteen mukaan ”ministeri sanoi, että kukaan itseään kunnioittava ministeri ei hyväksyisi tällaisia ehtoja”.

Johnson ei suvaitse kapinointia

Ero kuvaa Johnsonin halua tiukentaa otettaan hallituksesta antamalla häntä vastaan kapinoineen ministerin lähteä.

Sunakin nopea nimitys kertoo Johnsonin haluavan hallituksen paikkojen kierrätyksen aiheuttavan mahdollisimman vähän harmia. Sunakia kuvataan Johnsonin lojaaliksi kannattajaksi, joka on usein nähty hahmo tv-kameroiden edessä kun hallitus on halunnut selittää politiikkaansa.

Aiemmin Johnson erotti muun muassa Pohjois-Irlannin asioiden ministerin Julian Smithin. Smith oli vain kuukausi sitten auttanut Pohjois-Irlannin hallituksen muodostamisessa. Eroa kritisoitiin niin Pohjois-Irlannissa kuin rajan takana Irlannissakin.

Smith oli vastannut Johnsonin edeltäjän Theresa Mayn kaudella parlamentin kurista. Smithin lisäksi eroamaan joutuivat myös elinkeinoministeri Andrea Leadsom ja ympäristöministeri Theresa Villiers.

Menot