fbpx
Uutiset

Britannian pääministeri May yrittää ratkaista brexit-umpikujaa tapaamalla Merkelin ja Macronin

Britannian pääministeri Theresa May pitää kiireisen neuvottelupäivän tänään tapaamalla sekä Saksan liittokanslerin Angela Merkelin että Ranskan presidentin Emmanuel Macronin. Kuva: STEPHANIE LECOCQ
Britannian pääministeri Theresa May pitää kiireisen neuvottelupäivän tänään tapaamalla sekä Saksan liittokanslerin Angela Merkelin että Ranskan presidentin Emmanuel Macronin. Kuva: STEPHANIE LECOCQ

Britannian pääministeri Theresa May tapaa tänään Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Ranskan presidentin Emmanuel Macronin pyytääkseen lisäaikaa brexitiin.

Britannian EU-eroa on lykätty jo kerran. Uusi päivämäärä on tämän viikon perjantaina 12. huhtikuuta.

May matkustaa Berliiniin ja Pariisiin. Huomenna keskiviikkona Brysselissä pidetään pikaisesti kokoon kutsuttu EU-huippukokous, jossa päätetään lisäajasta. Yksikin EU:n jäljellejäävästä 27 maasta voi kieltää lykkäyksen. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

May pyytää lisäaikaa, jotta hän voisi saada työväenpuolueen ja tämän johtajan Jeremy Corbynin puolelleen. Oppositiopuolue haluaa läheisiä siteitä EU:hun brexitin jälkeenkin.

Britannian parlamentti puolestaan käsittelee tänään Mayn ehdotusta siitä, että brexitiä lykättäisiin kesäkuun loppuun.

Parlamentti hyväksyi maanantaina lain, joka antaa sille vallan tutkia ja jopa muuttaa Mayn ehdotusta brexitin lykkäämisestä.

Työväenpuolue haluaisi pitää Britannian EU:n tulliliitossa. May ja hänen johtamansa konservatiivit puolestaan ovat rakentamassa Britannialle itsenäistä kauppapolitiikkaa.

Mayn neuvottelema EU-erosopimus on kärsinyt jo kolme tappiota Britannian parlamentissa. Sitä ovat olleet äänestämässä kumoon myös osa konservatiiveista.

Jos Britannian EU-ero venyy myöhemmäksi kuin 22. toukokuuta, EU:n mukaan Britanniassa pitäisi järjestää europarlamenttivaalit.

Jos muuta ei saada sovittua, Britannia eroaa EU:sta perjantaina kello 23 Britannian aikaa. Ero tapahtuisi ilman sopimusta.

Menot