fbpx
Uutiset

Britannian parlamentti äänestää brexit-sopimuksesta – Lähtö tammikuun lopussa yhä varmempi

Pääministeri Boris Johnson lupasi brexitin "paketiin jouluksi": Kuva: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT / HANDOUT
Pääministeri Boris Johnson lupasi brexitin "paketiin jouluksi": Kuva: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT / HANDOUT

Britannian parlamentti äänestää tänään perjantaina pääministeri Boris Johnsonin brexit-sopimuksesta.

Viime viikon vaaleissa konservatiivit saivat murskavoiton ja lisäsivät edustajiaan, joten Johnsonilla on parlamentissa suuri enemmistö.

Johnson uskoo saavansa brexit-äänestyksen “pakettiin ennen joulua”.

Britannian on määrä erota EU:sta tammikuun lopussa. Eropäivämäärää on muutettu kolmasti, mutta nyt sen uskotaan pitävän.

– Nyt on aika sille, että menemme eteenpäin ja hylkäämme vanhat “lähdön” ja “jäämisen” leimat. Nyt on aika toimia yhdessä elpyneenä kansana, yhtenä Britanniana, Johnson sanoi parlamentille ennen äänestystä Reutersin mukaan.

Parlamentin odotetaan äänestävän erosopimuksesta puoli viideltä Suomen aikaa.

Parlamentin alahuoneelle on annettu aikaa 9. tammikuuta asti hyväksyä erosopimukseen liittyvä lainsäädäntö. Sen jälkeen jää kolme viikkoa aikaa ylähuoneen ja viimein kuningattaren hyväksynnälle.

Lähtönsä jälkeen Britannian täytyy käydä kauppaneuvottelut EU:n kanssa.

Johnson on tehnyt erosopimuksen lainsäädäntöön muutoksia, joilla hän pyrkii varmistamaan, että kyseiset neuvottelut eivät veny ensi vuoden jälkeen.

Oppositio on arvostellut Johnsonia siitä, että parlamentilta on poistettu mahdollisuus valvoa Johnsonin tärkeysjärjestystä neuvotteluissa.

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn sanoi, että hänen puolueensa ei tue lakia.

– Tämä sopimus ei tuo varmuutta yhteisöille, yrityksille, eikä työntekijälle. Itse asiassa se tekee täysin päinvastoin. Vaarana on sopimukseton brexit ensi vuonna, Corbyn sanoi Reutersin mukaan.

Johnsonin johtamat konservatiivit saivat viime viikon vaaleissa suurimman enemmistön sitten vuoden 1987, jolloin konservatiiveja johti Margaret Thatcher.

Johnson on luonut kunnianhimoisen hallitusohjelman, jolla hän pyrkii varmistamaan sen, että Britannia todella lähtee EU:sta.

Johnson on luvannut myös enemmän rahaa muun muassa julkiseen terveydenhuoltoon ja koulutukseen. Tällä hän pyrkii täyttämään monien, aiemmin työväenpuoluetta äänestäneiden odotuksia Pohjois- ja Keski-Englannissa.

Britit päättivät lähteä EU:sta kansanäänestyksessä kesäkuussa 2016.

Menot