fbpx
Uutiset

Britannian puistopuukotus: poliisi tutkii terroristisena tekona

Mies pidätettiin epäiltynä puistopuukotuksesta, jossa kuoli kolme ihmistä ja haavoittui useita.
Poliisit valvoivat sunnuntaina eristettyä puistoaluetta Readingissa, jossa puukotus tapahtui. Kuva: ANDY RAIN
Poliisit valvoivat sunnuntaina eristettyä puistoaluetta Readingissa, jossa puukotus tapahtui. Kuva: ANDY RAIN

Britanniassa poliisi kertoi sunnuntaina pidättäneensä 25-vuotiaan miehen epäiltynä kolmen ihmisen murhasta. Reutersin haastatteleman turvallisuuslähteen mukaan pidätetty on kotoisin Libyasta.

Poliisi sanoi sunnuntaina tutkivansa lauantaina Readingissa tapahtunutta puukotusta terroristisena tekona, vaikka aluksi viranomaiset kielsivät sen olleen terroriteko.

Kolme ihmistä kuoli ja useita haavoittui, kun mies oli juossut puistoon, jossa ihmiset olivat nauttineet aurinkoisesta lauantai-illasta. Hän hyökkäsi veitsellä ihmisten kimppuun ennen kuin poliisi sai hänet kiinni.

Reading sijaitsee noin 65 kilometrin päässä Lontoosta länteen.

– Teko oli silkkaa julmuutta. Alustavien tutkimustemme valossa hyökkäykseen ei ollut sekaantunut muita ihmisiä emmekä etsi tapaukseen liittyviä muita henkilöitä, sanoi Britannian terrorismintutkimusyksikön johtava virkailija Neil Basu.

Motiivi ei tiedossa

Hyökkäyksen motiivi ei ollut tiedossa. Poliisin mukaan väkijoukkoihin kohdistuva riski ei ollut normaalia suurempi hyökkäyksen jälkeen.

Hyökkäyksen uhreja ei ollut tunnistettu sunnuntaina iltapäivällä.

Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi sunnuntaina olevansa “kauhuissaan” ja muuttavansa lakeja, jos niillä voidaan estää vastaavat hyökkäykset.

Mies eteni puukon kanssa

Silminnäkijän mukaan tapahtumat alkoivat, kun mies ensin karjahdettuaan suuntasi noin kymmenhenkistä joukkoa kohti ja alkoi puukottaa heitä.

– Hän kiersi kehää vastapäivään ja puukotti ensin yhtä, sitten toista ja sitten seuraavaa. Kun hän nousi, näin valtavan puukon hänen kädessään, ainakin noin 13-senttisen, sanoi Lawrence Wort, 20, BBC:lle.

Puistossa oli ollut kolme tuntia aiemmin Black Lives Matter -protesti, jossa osoitettiin mieltä rasismia vastaan. Poliisi mukaan hyökkäys ei liittynyt tapahtumaan.

Britannia on joutunut useiden terrori-iskujen kohteeksi.

Helmikuussa poliisi ampui miehen, joka puukotti kahta ihmistä Lontoossa. Mies oli ollut vankilassa islamistiseen väkivaltaan yllyttämisestä.

Viime vuoden marraskuussa terrorismin takia vangittuna ollut mies puukotti kuoliaaksi kaksi ihmistä Lontoossa. Poliisi ampui hänet.

Tuhoisin isku tapahtui Manchesterissa vuonna 2017, kun ääri-islamistinen itsemurhapommittaja iski laulaja Ariana Granden konserttiin. 22 ihmistä kuoli ja 139 loukkaantui. Uhreissa oli paljon lapsia ja nuoria.

Menot