fbpx
Uutiset

Britannian työväenpuolue aloitti kampanjan, jonka tarkoituksena on kaataa pääministeri Johnson ja lykätä brexitiä

Britanniassa työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn aikoo järjestää epäluottamusäänestyksen estääkseen sopimuksettoman brexitin toteutumisen.
Työväenpuoluetta johtava Jeremy Corbyn yrittää estää sopimuksettoman EU-eron toteutumisen. Kuva: ANDY RAIN
Työväenpuoluetta johtava Jeremy Corbyn yrittää estää sopimuksettoman EU-eron toteutumisen. Kuva: ANDY RAIN

Sopimukseton EU-ero ei ole työväenpuolueen mieleen Britanniassa. Siitä syystä Jeremy Corbynin luotsaama puolue aloitti tällä viikolla kampanjoinnin, jonka pyrkimyksenä on kaataa pääministeri Boris Johnsonin hallitus ja antaa Johnsonille potkut.

Corbyn aikoo pyytää epäluottamusäänestystä. Hän vetosi keskiviikkona kirjeessään oppositiopuolueiden johtajiin ja konservatiivipuolueen kapinallisiin, jotta hänet nimitettäisiin väliaikaiseksi pääministeriksi ja sopimukseton EU-ero saataisiin estettyä.

Mikäli Johnsonin hallitus ei saa luottamusta, työväenpuolueen suunnitelmana on lykätä brexitiä, ajaa ennenaikaisten vaalien järjestämistä ja kampanjoida toisen kansanäänestyksen puolesta.

Downing Streetin tiedottaja kommentoi BBC:n mukaan, että äänestyksiä pitäisi kunnioittaa.

– Jeremy Corbyn uskoo, että ihmiset ovat palvelijoita ja poliitikot voivat perua äänestykset, joista eivät pidä.

Johnson haluaa viedä maansa EU:sta lokakuun loppuun mennessä

Boris Johnson on luvannut viedä Britannian Euroopan unionista lokakuun 31. päivään mennessä sopimuksen turvin tai ilman sitä.

Sopimukseton EU-ero on aiheuttanut kahnauksia Britannian parlamentin alahuoneessa. Reutersin mukaan äänestysten perusteella parlamentissa niukka enemmistä vastustaa sopimuksetonta brexitiä. Nyt työväenpuolue pyrkii saamaan kansanedustajat puolelleen, jotta Johnsonin brexit-aikeet saadaan pysäytettyä.

Parlamentin alahuone palaa kesätauolta syyskuun 3. päivä, jolloin työväenpuolueen aikeiden voi odottaa liikahtavan eteenpäin.

Mikäli Johnsonin hallitus saa epäluottamuslauseen, Corbynillä on 14 vuorokautta aikaa yrittää muodostaa uusi hallitus.

Kaikki eivät ole Corbynin takana

Kaikki sopimuksetonta eroa vastustavat eivät ole Corbynin takana.

Esimerkiksi oppositiossa vaikuttavien liberaalidemokraattien johtaja Jo Swinson kertoi BBC:n mukaan, ettei aio tukea Corbyniä pääministeriksi.

Torstaisessa puheessaan Swinson kertoi puolueensa työskentelevän yhdessä muiden henkilöiden kanssa estääkseen sopimuksettoman brexitin toteutumisen. Hänen mukaansa Corbyn ei ole ehdokas, jota “kunnioitetaan huoneen molemmilla puolilla”.

Menot