fbpx
Uutiset

Britannian vaalikampanjointi meni likaiseksi heti alkumetreillä – konservatiivit jäivät kiinni haastatteluvideon manipuloinnista

Videota, jolla työväenpuolueen Keir Starmer esiintyi, muokattiin rajusti ennen sen julkaisua. Kuva: ANDY RAIN
Videota, jolla työväenpuolueen Keir Starmer esiintyi, muokattiin rajusti ennen sen julkaisua. Kuva: ANDY RAIN

Taistelu Britannian joulukuisten vaalien voitosta sai likaisia käänteitä heti alkumetreillä, kun hallitusvastuussa oleva konservatiivipuolue jäi kiinni manipuloidun videon julkaisemisesta.

Konservatiivit julkaisivat videon opposition pääpuolueen työväenpuolueen brexit-edustajasta Keir Starmerista, jossa vastaus tärkeään haastattelukysymykseen oli poistettu. Videosta sai sen kuvan, ettei työväenpuolueella ole ratkaisuja brexitiin.

Starmeria grillattiin tv-kanava ITV:n haastattelussa puolueen suunnitelmasta, jossa puolue aikoo neuvotella jälleen uuden erosuunnitelman EU:sta ja viedä se kansanäänestykseen.

Videolla Starmer räpytteli silmiään, hätkähti, änkytti ja näytti epämukavalta, kun haastattelija Piers Morgan kysyi tältä, miksi EU antaisi työväenpuolueen muodostamalle hallitukselle hyvän brexit-sopimuksen.

Videolle ilmestyi myös punainen teksti: “Työväenpuolueella ei ole suunnitelmia brexitin varalle.

Tosiasiassa Starmer ei änkyttänyt, vaan vastasi heti.

– No, Piers, olen puhunut EU:n ja 27 jäsenmaan poliittisten johtajien kanssa ja tiedän erittäin hyvin, millaisin ehdoin he voisivat tehdä sopimuksen hallituksen kanssa, Starmer sanoi.

Haastattelija tyrmistyi

Videon Twitterissä jakanut konservatiivipuolueen parlamentin jäsen Johnny Mercer sanoi, että videota on muunneltu ja pyysi anteeksi.

– Näyttäisi siltä, että tätä on käsittämättömästi muunneltu lopusta. Pyydän anteeksi ja poistan tämän. Alkuperäinen haastattelu oli tarpeeksi paha, en ymmärrä, miksi tämä tarvitsi muuntelua, Mercer sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Konservatiivipuolueen johtoon kuuluva James Cleverly sen sijaan kieltäytyi hyväksymästä, että video on muunneltu tai pyytämästä anteeksi.

– Syy, miksi leikkasimme videota, oli se, että halusimme tehdä siitä lyhyemmän, koska Keirin vastaukset olivat jaarittelua, Cleverly sanoi ITV:lle.

Useat poliitikot ovat ilmaisseet vaalikampanjan alla huolensa harhaanjohtavan tiedon ja valeuutisten levittämisestä. Alkuperäisellä videolla haastattelijana toiminut Morgan ei ilahtunut manipuloidun version julkaisusta.

– Minusta on tyrmistyttävää, että joku häpeämättä muokkaa videon näyttämään joltain ihan muulta ja julkaisee täysin harhaanjohtavan ja erilaisen version siitä, mitä oikeasti tapahtui, saadakseen vastustajansa näyttämään tyhmältä. Ja sitten kun jää kiinni, ei ole selkärankaa sanoa, ettei niin olisi pitänyt tehdä ja pahoitella, Morgan sanoo.

Menot