Uutiset

Britanniassa parlamentin ylähuone ei vastusta sopimuksettoman brexitin estävää lakialoitetta

Lakialoitteessa on valmis kirjepohja pääministeri Johnsonille, jolla tämän tulisi pyytää lisäaikaa brexitille EU:lta. Johnson ehdottaa uusintavaaleja uudelleen torstaina.
Britannian pääministeri Boris Johnson poistui parlamenttitalolta kahden noyryyttävän tappion jälkeen keskiviikkoiltana. Alahuone äänesti sopimuksettoman brexitin estävän lain puolesta ja torppasi Johnsonin esityksen uusintavaaleista. Kuva: WILL OLIVER
Britannian pääministeri Boris Johnson poistui parlamenttitalolta kahden noyryyttävän tappion jälkeen keskiviikkoiltana. Alahuone äänesti sopimuksettoman brexitin estävän lain puolesta ja torppasi Johnsonin esityksen uusintavaaleista. Kuva: WILL OLIVER

Britanniassa parlamentin ylähuone ei ole asettumassa esteeksi opposition lakiesitykselle, joka estää pääministeri Boris Johnsonin ajaman sopimuksettoman eron EU:sta, kertoivat BBC ja The Guardian Alahuone hyväksyi lakiesityksen keskiviikkoiltana äänin 327–299.

Sen jälkeen lakialoite eteni ylähuoneen käsittelyyn, jonka 794-henkiseen jäsenistöön kuuluu muiden muassa tuomareita ja piispoja. Lakialoitteen epäiltiin jumiutuvan ylähuoneen keskusteluihin ja lakiesityksen kohtia koskeviin äänestyksiin, joista ylähuone äänestää jokaisesta erikseen. Lain sinetöintiä varten ylähuoneen pitäisi palauttaa lakialoite takaisin alahuoneelle ennen ensi viikolla alkavaa istuntotaukoa.

BBC kertoi usean ylähuoneen jäsenen saapuneen keskiviikkona parlamenttiin mukanaan matkalaukullinen varusteita, joilla selvitä läpi yön kestävän käsittelyn. Ylähuone äänesti BBC:n ja The Guardianin lähteiden mukaan aamuyöhön asti kunnes se ilmoitti, ettei vastusta lakialoitetta. Se tarkoittaisi, että alahuone saa lakialoitteen käsittelyynsä perjantai-iltaan mennessä.

Lisäaikaa ensi vuoteen

Työväenpuolueen edustajan Hilary Bennin lakialoite torppaa kuusi viikkoa Britanniaa johtaneen pääministeri Johnsonin suunnitelmat runnoa brexit läpi takarajaan 31. lokakuuta mennessä sopimuksella tai ilman.

Jos parlamentti ei ole 19. lokakuuta mennessä hyväksynyt erosopimusta tai sopimuksetonta eroa, pääministerin on pyydettävä tammikuun 31. päivä vuoteen 2020 jatkuvaa lisäaikaa brexitille. Lakiesityksessä on Johnsonille valmis kirjepohja, jolla lähestyä Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaa, kertoo BBC.

Jos EU vastaa ehdottamalla toista päivämäärää, Johnsonin on vastattava tähän kahden päivän kuluessa. Parlamenttiedustajilla säilyisi valta hylätä päivä.

Johnson on ollut pääministerikampanjastaan lähtien ehdoton brexitin lokakuun takarajan suhteen. Brexitin venyttäminen vesittäisi Johnsonin kaavailemat myönnytykset EU:lta erosopimukseen.

Johnson ehdottaa vaaleja uudelleen

– Jos olen vielä pääministeri 15. lokakuuta tiistain jälkeen, lähdemme EU:sta 31. lokakuuta, toivoakseni paremman sopimuksen kanssa, Johnson sanoi parlamentille keskiviikkona ennenaikaisia vaaleja koskeneessa väittelyssä.

Johnson ehdottaa uusintavaaleja toistamiseen torstaina, kertoi Reuters. Hän kärsi keskiviikkona myös toisen merkittävän tappion, kun hänen ehdotuksensa uusista parlamenttivaaleista ei mennyt läpi. Ehdotus olisi tarvinnut kaksi kolmasosaa edustajista taakseen. Se hylättiin äänin 298–56.

Työväenpuolue ei äänestänyt. Oppositiojohtaja Jeremy Corbyn sanoi, että puolue on valmis vaaleihin vasta sitten, kun sopimuksettoman EU-eron estävä lakialoite on astunut voimaan.

– Se oli raukkamainen loukkaus demokratiaa kohtaan, Johnson kommentoi tiedottajansa mukaan torstaina.

Johnsonin mukaan opposition lakialoite hylkäisi ”maan suurimman demokraattisen äänestystuloksen” eli vuoden 2016 kansanäänestyksen brexitistä.