fbpx
Uutiset

Britanniassa työmatkalaisia kohtasi tiistaina junakaaos, kun maan rautateillä alkoi suurin lakko yli kolmeen vuosikymmeneen

Ammattiliiton mukaan rautatiealan lakot ovat tarpeen, sillä palkat eivät ole pysyneet korkeuksiin kavunneen inflaation perässä.
Britanniassa työmatkalaisilla oli tiistaina vastassa kaaos, kun rautatiealan työntekijät aloittivat suurimman lakon, joka maan rautatieverkostossa on nähty yli kolmeen vuosikymmeneen. Kuva: Ben Stansall

Britanniassa työmatkalaisilla oli tiistaina vastassa kaaos, kun rautatiealan työntekijät aloittivat suurimman lakon, joka maan rautatieverkostossa on nähty yli kolmeen vuosikymmeneen. Tiistai oli lakkopäivistä ensimmäinen, lakkoilua on luvassa myös torstaina ja lauantaina.

Kuljetusalan ammattiliitto RMT:n mukaan lakot ovat tarpeen, sillä palkat eivät ole pysyneet inflaation perässä. Viime hetken neuvottelut lakon estämiseksi kaatuivat maanantaina, ja kymmenientuhansien rautatiealan työntekijöiden on määrä osallistua tämän viikon lakkoihin.

Juna-asemat ja Lontoon metroasemat ovat tavallisesti täynnä ihmisiä aamun ruuhkan aikaan. Tiistaina asemat olivat kuitenkin autioita tai jopa lukittuja. Ympäri maata osia raideverkostosta pyöritettiin minimivahvuudella.

Lontoossa taksiyritykset ilmoittivat piikistä kysynnässä. Pääväylät olivat puolestaan täyttyneet autoista ja linja-autoista, joiden seassa pujotteli pyöräilijöitä. Lontoon laitamilla bussipysäkeille muodostui pitkiä jonoja jo hieman aamukuuden jälkeen, mutta monet luovuttivat, kun täyteen ahdetut linja-autot eivät pysähtyneet lainkaan.

Lakkopäivät sekoittavat aikatauluja siinä määrin, että matkustajia on kehotettu välttämään matkustamista kuluvan viikon aikana. Lakkopäiville osuu myös suuria yleisötapahtumia, kuten Glastonburyn musiikkifestivaali.

Johnson näytti vihreää valoa vuokratyövoiman käytölle rautatielakon aikana

Brittilehti Guardian kertoi maanantaina, että Britannian pääministeri Boris Johnson aikoisi sallia rautatieyhtiöille vuokratyövoiman käytön tämän viikon suurlakkojen aikana. Ammattiliitot ovat tuominneet Johnsonin linjauksen kansainvälisen oikeuden vastaiseksi ja varoittaneet, että vuokratyövoiman käyttö toisi turvallisuusriskin raideliikenteeseen.

Liikenneministeri Grant Shapps sanoi “paheksuvansa” lakkoja. Sky Newsille kommentoinut Shapps sanoi myös ministerien muuttavan lakeja niin, että laki olisi tulevaisuudessa lakkojen koittaessa “tiukasti matkustajien puolella”.

Sky Newsin mukaan RMT:n pääsihteeri Mick Lynch puolestaan sanoi, että lisälakot voivat olla välttämättömiä.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Menot