fbpx
Uutiset

Britanniassa valmistaudutaan prinssi Philipin hautajaisiin

"Pistäkää minut vain Land Roverin takaosaan ja ajakaa Windsoriin."
Prinssille ei järjestetä valtiollisia hautajaisia, vaan niin kutsutut seremonialliset kuninkaalliset hautajaiset samaan tapaan kuin vuonna 2002 kuolleelle kuningataräidille eli kuningatar Elisabetin äidille ja vuonna 1997 kuolleelle prinsessa Dianalle.
Prinssille ei järjestetä valtiollisia hautajaisia, vaan niin kutsutut seremonialliset kuninkaalliset hautajaiset samaan tapaan kuin vuonna 2002 kuolleelle kuningataräidille eli kuningatar Elisabetin äidille ja vuonna 1997 kuolleelle prinsessa Dianalle. Kuva: EPA

Viimeiset harjoitukset ja järjestelyt ovat menossa Windsorissa prinssi Philipin lauantaisten hautajaisten alla. Prinssi kuoli viime perjantaina 99-vuotiaana.

Hautajaiset järjestetään tiukkojen koronarajoitusten puitteissa Windsorissa lauantaina iltapäivällä paikallista aikaa.

Hovi on julkistanut 30 henkilön, pääasiassa lähisukulaisista koostuvan, vieraslistan. Niin ikään on kerrottu, miten saattoväki kulkee prinssin arkun perässä kohti kirkkoa.

Britanniassa on herättänyt huomiota kaksi asiaa: vieraat pukeutuvat siviiliasuihin, eivät univormuihin, ja prinssien William ja Harry välissä kulkee heidän serkkunsa Peter Phillips.

Buckinghamin palatsi ei aio kommentoida ratkaisua. Veljesten välien uskotaan olevan tätä nykyä hyvin viileät Harryn Kaliforniaan muuton ja juontajatähti Oprahille annetun televisiohaastattelun jälkeen.

Haastattelussa tuotiin esille muun muassa väitteitä perhe- tai perhettä lähellä olevan piirin rasistisista asenteista, mutta Harry ja hänen puolisonsa Meghan Markle eivät yksilöineet, ketä tai keitä he tarkoittivat. Prinssi William on sittemmin jyrkästi kiistänyt, että kuninkaallisessa perheessä olisi rasisteja.

Land Rover kuljettaa

Hautajaiset käynnistyvät valtakunnallisella minuutin mittaisella hiljaisella hetkellä sen jälkeen, kun prinssin arkku on kuljetettu Windsorin linnan yksityisestä kappelista kirkon eteen.

Arkku sijoitetaan maastonvihreään Land Rover -autoon, joka kulkee linnan piha-alueen halki. Kuljetus vastaa prinssin omia toiveita, sillä hänen väitetään osana hautajaissuunnittelua aikanaan tokaisseen: “Pistäkää minut vain Land Roverin takaosaan ja ajakaa Windsoriin.”

Arkun perässä astelevat kuninkaallisen perheen jäsenet prinssi Charlesin ja prinsessa Annen johdolla, joskin kuningatar Elisabet siirtyy kirkkoon erikseen. Kaikki vieraat käyttävät maskeja ja pitäytyvät turvavälien päässä toisistaan koko tilaisuuden ajan.

Seremoniallinen näyttämö

Prinssille ei järjestetä valtiollisia hautajaisia, vaan niin kutsutut seremonialliset kuninkaalliset hautajaiset samaan tapaan kuin vuonna 2002 kuolleelle kuningataräidille eli kuningatar Elisabetin äidille ja vuonna 1997 kuolleelle prinsessa Dianalle.

Pyhän Yrjön kappelissa on järjestetty lukuisa joukko kuninkaallisen suvun siunaustilaisuuksia, mukaan lukien kuningattaren vanhempien ja sisaren sekä prinssi Philipin äidin.

Kirkko on ollut myös monien kuninkaallisten häiden näyttämönä, kuten esimerkiksi syksyllä 2019 kuningattaren pojantyttären prinsessa Eugenien vihkiäisissä. Myös prinssi Harryn ja hänen puolisonsa häät järjestettiin samassa paikassa kolmisen vuotta sitten.

Pyhän Yrjön kappelin rakentaminen käynnistyi vuonna 1475 ja kesti vuoteen 1528 saakka. Windsorin linnan muurien sisäpuolella sijaitseva rakennus on isokokoinen kirkko, vaikka siitä käytetään nimitystä kappeli. Sinne mahtuu noin 800 ihmistä.

Asiasanat

Menot