Uutiset

Britti-imaami: verkkovalvontaa pitää kiristää

Lontoolaisen muslimien hyväntekeväisyysjärjestön johtaja ja imaami Mohammad Yazdani Raza toivoo, että Britanniassa kiristetään terrorisminvastaisia turvatoimia entisestään.

Raza esiintyi sunnuntaina London Bridgellä puhumassa Lontoon muslimiyhteisön edustajana. Hän sanoo allekirjoittavansa täysin pääministeri Theresa Mayn vaatimuksen kovemmista toimista.

– Sitähän me ja monet muut uskonnolliset yhteisöt olemme peräänkuuluttaneet jo pitkään, Raza parahtaa.

– Me olemme puhuneet tästä jo kymmenen-kahdenkymmenen vuoden ajan.

Razan mukaan varsinkin sosiaalisen median väärinkäyttöön pitäisi puuttua entistä tehokkaammin.

– Tietyt ryhmät julkaisevat väkivaltaisia kuvia ja viestejä eri alustoilla ja ne leviävät nopeasti sosiaalisessa mediassa. Sellainen ei ole kohtuullista eikä verkkoa pitäisi voida käyttää niin.

Raza sanoo, että häntä ei vaivaisi, vaikka viestinnän yksityisyyttä rajoitettaisiin.

– En koe, että se heikentäisi minun vapauttani millään tavalla. Minun viestinnässäni ei ole mitään salattavaa. En minä lataa nettiin mestausvideoita tai muuta järjetöntä.

Hän myöntää, että moni huolestunut britti saattaa suhtautua muslimeihin varauksellisesti iskujen myötä. Siksi varsinkin nyt useiden iskujen jälkeen ennakkoluulojen kitkeminen on äärimmäisen tärkeää.

 

Monet uskonnolliset yhteisöt kampanjoivat sunnuntaina Lontoon terrori-iskun tapahtumapaikan läheisyydessä osoittaakseen, että terrorismilla ja uskonnolla ei ole mitään yhteyttä. Esimerkiksi turbaanipäiset sikhit kantoivat kylttejä, joissa vastustettiin terroristijärjestö Isistä.

Nuorten muslimien joukko oli pukeutunut t-paitoihin, joita koristi teksti #jihaddamour. Sillä viestittiin uskontojen rajat ylittävän yhtenäisyyden puolesta, kertoi joukkoa edustanut tutkija ja luennoitsija Usaama al-Azami.

– Tämän paidan idean keksi itse asiassa eräs belgialainen mies jo Brysselin terrori-iskujen jälkeen. Sain oman paitani häneltä, al-Azami kertoo.

Hän tapasi miehen Manchesterin iskun jälkeen järjestetyssä kokouksessa, jossa Britannian muslimiyhteisöt pohtivat keinoja levittää terrorismin vastaista sanomaa.

Sunnuntaina monet muslimit kiinnittivät eri puolille Lontoota myös julisteita, joissa iskulausein kehotettiin puolustamaan Lontoota ja valitsemaan rakkaus vihan sijaan.

 

Rami Nieminen, Lännen Media