fbpx
Uutiset

Brittikomissaarin kohtalo yhä avoinna, mikä siirtää uuden EU-komission työn aloittamista

EU-parlamentti äänestää lokakuun lopussa komissiosta. Sen on tarkoitus aloittaa työnsä joulukuun alussa.
Puhemies David Sassoli esitteli tiedotustilaisuudessa Euroopan parlamentin tekemää yhteenvetoa EU-komission jäsenten kuulemistilaisuuksista. Kuva: STEPHANIE LECOCQ
Puhemies David Sassoli esitteli tiedotustilaisuudessa Euroopan parlamentin tekemää yhteenvetoa EU-komission jäsenten kuulemistilaisuuksista. Kuva: STEPHANIE LECOCQ

EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin 27-jäseninen komissio on nyt koossa, mutta ei vieläkään muodollisesti lainmukaisessa kunnossa. Syynä on Britannian rimpuilu jättää oma komissaariehdokkaansa nimeämättä.

Euroopan parlamentti aikoo kuitenkin äänestää 27. marraskuuta Leyenin komission jäsenistä. Sillä on muodollisesti valta hyväksyä tai hylätä komissio kokonaisuudessaan.

Komission puheenjohtajan parlamentti hyväksyi heinäkuussa.

Äänestyspäivästä torstaina ilmoittanut parlamentin puheenjohtaja David Sassoli ei ottanut kantaa brittikomissaarin puuttumiseen.

Hän toisti, että EU-komissio on antanut Britannialle aikaa perjantaihin 22.11. saakka nimetä komissaariehdokkaansa.

Britannia ei nimitä komissaariehdokasta ennen joulukuun alkua

EU:sta eroon pyristelevän Britannian komissaarisotku on viivästyttämässä EU-komission työn alkamista. Alun perin sen piti aloittaa jo marraskuun alussa. Nyt tähtäin on joulukuun 1. päivässä.

Puheenjohtaja von der Leyen on pyytänyt Britanniaa nimeämään komissaariehdokkaan tai EU joutuu käynnistämään oikeudelliset toimet Britanniaa vastaan.

Britannia on puolestaan ilmoittanut komissiolle lähettämällään kirjeellä, ettei se voi nimetä komissaariehdokasta ennen 1.12. alkavaa uuden komission toimikautta.

Pääministeri Boris Johnson on useaan kertaan todennut, ettei hän missään olosuhteissa tule nimeämään komissaariehdokasta.

Jos Britannia ei määräaikaan mennessä nimeä ehdokasta, se komission mielestä rikkoo EU:n perussopimusta. Jokaisen jäsenmaan on nimettävä oma ehdokkaansa komissioon.

Brittien monivaiheinen eroamisprosessi näyttää nyt siltä, että eroaminen tapahtuu aikaisintaan ensi tammikuun lopussa. Tosin joulukuun 12. päivänä pidettävien vaalien tulos voi sen päivämäärän jälleen kerran muuttaa.

Parlamentin puheenjohtaja muuten tyytyväinen

Muilta osin parlamentin puheenjohtaja Sassoli on tyytyväinen tapaan, jolla komissaarit valittiin. Hän kehui demokraattisuutta ja läpinäkyvyyttä.

– Parlamentti on tässä valintaprosessissa otettu vakavasti ja se pääsi EU:n päätöksenteon keskiöön, sanoi Sassoli torstaina tiedotustilaisuudessa Brysselissä.

Parlamentti sai puumerkkinsä valintaprosessiin, kun se hylkäsi kolme komissaariehdokasta.

Viikko sitten se pääsi hiillostamaan kolmea uutta komissaariehdokasta: Olivér Várhelyia (Unkari), Adina Văleania (Romania) ja Thierry Bretonia (Ranska).

Unkari, Romania ja Ranska joutuivat nimeämään heidät uusiksi komissaariehdokkaiksi kun maiden aiemmat ehdokkaat olivat reputtaneet parlamentin kuulemisissa.

Menot