fbpx
Uutiset

Brittiläinen ministeri kävi käsiksi Greenpeacen aktivistiin – Ministeri pidätettiin virastaan, poliisi tutkii tapausta

Ilmastomielenosoittajat keskeyttivät torstaina juhlaillallisen Lontoon pormestarin virka-asunnolla. Tilaisuudessa istuneen brittiministerin kovakouraiset otteet tallentuivat tv-kameroille.
Britannian apulaisulkoministeri Mark Field on pidätetty virastaan tutkinnan ajaksi. Kuva: KITH SEREY
Britannian apulaisulkoministeri Mark Field on pidätetty virastaan tutkinnan ajaksi. Kuva: KITH SEREY

Britannian apulaisulkoministeri Mark Field on pidätetty virastaan, koska hän kävi käsiksi ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistiin torstai-iltana.

Greenpeacen aktivistit järjestivät torstai-iltana ilmastomielenosoituksen Lontoon pormestarin virka-asunnolla vietetyn juhlaillallisen kesken.

Aktivistit keskeyttivät Britannian valtiovarainministeri Philip Hammondin illallisella pitämän puheen, kun he huusivat ilmastoon liittyviä iskulauseita muutamien minuuttien ajan Hammondin puheen päälle.

Brittiläisen ITV-televisiokanavan julkaisemalla videolla näkyy, kuinka Field työntää naispuolisen Greenpeace-aktivistin pylvästä vastaan, tarttuu tätä kovaotteisesti niskasta ja taluttaa aktivistin ulos juhlatilasta.

Konservatiivipuolueeseen kuuluva Field pahoitteli myöhemmin käyttäytymistään ja sanoi ITV:lle, että hän pelkäsi, että aktivistilla olisi ase.

Poliisi tutkii tapausta, ja Field on pidätetty virastaan tutkinnan ajaksi, kertoo Britannian pääministeri Theresa Mayn kanslia.

– Pääministeri on nähnyt videon, ja hän pitää sitä hyvin huolestuttavana, pääministerin kanslian tiedottaja sanoo.

Greenpeacen mukaan mielenosoitukseen osallistui 40 aktivistia, ja sen tarkoituksena oli vaatia tiukempia toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Illallisella istui useita pankkien edustajia, joita Greenpeace syyttää siitä, ettei finanssisektori ota ilmastonmuutosta vakavissaan.

Oppositiosta vaaditaan ministerin eroa

Oppositiossa istuvan työväenpuolueen edustajat vaativat Fieldiä eroamaan.

BBC:lle puhunut Greenpeacen aktivisti Janet Barker sanoi toivovansa, että apulaisulkoministeri Field pohtisi käyttäytymistään.

– Hän kohteli minua kovakouraisesti tavalla, joka ei ole hyväksyttävää.

Barker lisäsi, että hän ei aio kuitenkaan tehdä asiasta rikosilmoitusta poliisille.

Juhlaillallisen järjestäjät kertovat käyvänsä läpi tilaisuuden turvajärjestelyt, koska paikalle pääsi turvajärjestelyistä huolimatta kymmeniä aktivisteja.

Poliisi ei pidättänyt mielenosoittajia protestin yhteydessä.

Menot