Uutiset

Brittiläisestä olutsammiosta nousi pitelemätön viinikauppias

Englannin Cambridgesta kotoisin oleva viinikauppias Noel Young on elävä todiste kahden sanonnan todenpitävyydestä. Hän antoi aikoinaan pirulle pikkusormen, eikä ole sittemmin potkinut tutkainta vastaan.

– Synnyin alkoholi veressä, sillä kasvoin pubissa ja ravintolassa. Meillä oli oluisiin erikoistunut pubi. Myöhemmin aloin panna olutta ja kirjoittaa kirjaa oluesta. Vieläpä yritin saada työtä oluesta, mutta kukaan ei tiennyt, mitä olisi tehnyt kanssani. Olin ylikoulutettu. Sitten kiinnostuin viineistä.

Viinit osoittautuivat oluita paremmaksi työllistäjäksi. Yhdeksäntoistavuotiaana Young huomasi olevansa nuorin myymäläpäällikkö 3000 liikettä käsittävässä viinikauppaketjussa ja 22-vuotiaana oli perustettava oma yritys. Reilut kymmenen vuotta myöhemmin alkoi jo tuntua hyvältä.

– Olin pitkään saanut tunnustuksia olemalla paras pieni jokin, mutta vuonna 2003 minut valittiin vuoden viinikauppiaaksi Britannian suurimmassa kilpailussa. Se oli suurta. Olin tyytyväinen.

Viini kuin linnun aggressiivisuus

Noel Youngin käyntikortissa lukee: riippumaton viinispesialisti. Käytännössä hänen neljän hengen yrityksensä saa suurimman osan tuloistaan viinien postimyynnistä.

– UK:n ulkopuolella suurin markkina-alueemme on Skandinavia. Tarjoamme vaikeasti löydettäviä merkkejä ja kulttiviinejä friikeille, keräilijöille ja tosiharrastajille. Ihmisillä on yhä vähemmän vapaa-aikaa. Uskon nettimyynnin vain kasvavan tulevaisuudessa.

Young ei ole malttanut pitää näppejään erossa viininvalmistuksesta. Yhdessä australialaisen liikekumppanin kanssa hän kehitteli Magpie Estate- eli kulmia oikaisten Harakka-viinejä.

– Kannatan totta kai Cambridge Unitedin joukkuetta, mutta pidän myös australialaisesta jalkapallosta. Suosikkijoukkueeni on Magpies. Lisäksi harakka on aggressiivinen lintu ja mustavalkoinen. Näistä muodostuu nimen dramatiikka.

Ylitarjonnan riesa

Tällä hetkellä viinimarkkinoilla on selkeästi ylitarjontaa. Ongelma on merkittävä Etelä-Ranskassa ja tietyissä osin Espanjaa sekä Italiaa, mutta pahimmassa pulassa ovat australialaiset.

– Kun kiinnostus australialaiseen viiniin heräsi, ostivat investoijat, jotka normaalisti sijoittavat osakkeisiin, viinitiloja. He näkivät sen nopeana tapana tahkota rahaa. Olihan oman viinitilan omistamisessa myös romantiikkaa. Mutta heillä ei ollut hyviä tarinoita, ei ideoita eikä markkinointisuunnitelmia. Mikä tarina se on, että ostin tilan tehdäkseni paljon rahaa?

Young uskoo, että ylituotanto tulee kiusaamaan viinimarkkinoita vielä jonkin aikaa.

– Elleivät sitten aasialaiset innostu viineistä. Englannissa ihmiset juovat nykyään vähemmän tai yhtä paljon, mutta parempia viinejä kuin ennen. Täällä viininjuonti on käsittääkseni vielä sikiöasteella, mutta aistit heräävät, asettelee Young sanojaan ensimmäisellä Suomen vierailullaan.

Tunnista makusi

Spesialistilla ei ole jakaa maailmaa mullistavia viisauksia viineistä kiinnostuneille aloittelijoille. Hän itse on opiskellut alaa vimmatulla lukemisella ja maistelemisella.

– Kokeile, ole avoin. Oma tie löytyy, kun tunnistat mistä et pidä ja tunnistat mistä pidät.

Mitä hintaan tulee, käyttää Young maalais- ja kauppiasjärkeä. Halvan pullon hinnasta on suurempi osa tulleja, veroja, tuotanto-, kuljetus- ja varastointikustannuksia kuin kalliimmassa pullossa.

– Mitä kalliimpi viini, sitä enemmän hinnassa maksaa itse viini. Viiden ja kymmenen euron pullossa on dramaattinen laatuero.

Noel Youngin olemus ei voisi olla kauempana kliseisestä viinisnobista. Vaikka viinit ovat se intohimo, joka tuo myös ruuan pöytään, hän osaa nauttia myös muista prosenttijuomista.

– Pidän kaikista! Suoraan sanottuna pidän alkoholista. Pidän sen mausta, pidän sen vaikutuksesta, ei sitä pidä pelätä myöntää. Mutta kyllä maku on tärkeä.

Youngin elämän muita suuria nautintoja ovat liha, makkara ja jalkapallo. Viimeksi mainittu penkin tai sohvan läheisyydestä. Häntä ei kiinnosta tietää mitä lempiharrastuksista miettivät oma sydän tai maksa.

– Nautiskelija vastaa tähän kysymykseen aina, että uskon kohtaloon, nauraa Young. (HäSa)

Päivän lehti

28.1.2020