Uutiset

Brittilentäjä paljastaa törkeän käytöksen Itämerellä

Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien RAF:n everstiluutnantti Billy Cooper paljastaa, että venäläiset hävittäjälentäjät käyttäytyvät Itämeren taivaalla hävyttömästi.

– Osa venäläisistä lentäjistä näytti minulle keskisormea, Cooper kertoo Lännen Medialle kokemuksistaan Naton ilmavalvontaoperaatiosta Baltiasta.

Miten itse reagoit keskisormen näyttämiseen?

– Hymyilin takaisin, Cooper vastaa. Hän kertoo saaneensa keskisormitervehdyksiä venäläislentäjiltä Liettuan edustalla vuonna 2014.

Nyt Cooper palvelee RAF:n Lossiemouthin lentotukikohdassa Pohjois-Skotlannissa, missä RAF:n Eurofighter Typhoon -hävittäjät ovat jatkuvassa valmiudessa tunnistamaan Ison-Britannian ilmatilaa mahdollisesti lähestyviä venäläiskoneita.

Tukikohdan komentaja, eversti Paul Godfrey kertoo suomalaiselle toimittajaryhmälle, että venäläiset hävittäjät ja pommikoneet lentävät myös pohjoisella Atlantilla ilman transpondereita, jolloin siviilikoneet eivät niitä havaitse.

Godfrey ja Cooper kuvailevat venäläisten käyttäytymistä arvaamattomaksi.

– Jotkut Kaliningradiin lentäneet venäläislentäjät olivat Baltiassa aggressiivisempia kuin toiset. Tunnistin välillä koneesta, mitä oli odotettavissa. Joskus he tekivät aggressiivisia manöövereitä, Cooper kertoo.

Baltian ilmatilaa valvovien Nato-lentäjien tehtävänä on ottaa tunnistuslennolla valokuva venäläiskoneesta ja sen aseistuksesta.

– Yritämme lentää mahdollisimman lähelle kohdetta, alle 200 jalan [noin 60 metrin] etäisyydelle kuvattavasta koneesta. On lennettävä myös tunnistettavan koneen alapuolelle, jotta sen aseistuksen saa kuvattua, Cooper toteaa.

Cooperin kertomus venäläislentäjien hävyttömästä käytöksestä on linjassa sen kanssa, että viime vuonna myös Ruotsin ilmavoimien lentäjä kertoi Lännen Medialle saaneensa venäläisiltä osakseen keskisormitervehdyksiä.

Suomen puolustusministeriö on LM:n tietojen mukaan kysynyt ilmavoimilta, ovatko Suomen ilmatilaa loukanneet venäläislentäjät näyttäneet rumia käsimerkkejä.

Tiettävästi venäläiset eivät ole näyttäneet suomalaisille hävittäjälentäjille keskisormea – tai ainakaan tapauksista ei ole raportoitu ministeriölle.

Eurofighter Typhoon on yksi Suomen hävittäjävaihtoehdoista nykyisten Hornet-hävittäjien seuraajaksi. (Lännen Media)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic