Uutiset

Brittinuoret tuntevat vain kuolleita tiedemiehiä

Brittiläiset nuoret eivät osaa nimetä ainuttakaan elävää tiedemiestä, mutta edesmenneet tunnetaan melko hyvin, kertoo tuore Guardian-lehden raportoima kyselytutkimus.

Kun noin tuhatta 13-16-vuotiaasta vastaajaa pyydettiin nimeämään joku kuuluisa tiedemies, useimmat valitsivat Isaac Newtonin (39 %) tai Albert Einsteinin (29 %) – Marie Curie ja Charles Darwin saivat niinikään kannatusta – mutta nykytutkijoita kyseltäessä tuli tenkkapoo.

Nuoret arvelivat tämän hetken tiedemaailman huipuiksi mm. Madonnaa, Leonardo da Vincia, Kolumbusta tai jopa Irakin pahamaineista Kemikaali-Alia.

Lähimmäksi pääsivät ne kaksi nuorta, jotka nostivat esille David Bellamyn, joka on ympäristöaktivisti, kirjailija ja tv-kasvo.

STT

Kissa soitti poliisille

Poliisiviranomaiset Uuden-Seelannin Aucklandissa menivät niin sanotusti oven läpi sisään huoneistoon, josta oli soitettu hätänumeroon. Sisällä asunnossa heille kuitenkin selvisi, että hätänumeroon oli pirauttanut talon kissa, kertoo news.com.au.

Yksin kotona ollut kissa, ikää neljä kuukautta, oli tehnyt puhelinhälytyksen leikittyään puhelimella ja faksilla. Poliisien tullessa ryminällä sisään he yllättyivät pelkän kissan nähtyään aivan yhtä paljon kuin kissakin, joka ihmeissään pällisteli virkavallan edustajia.

Hälytyksen tehneellä kissalla tiedetään olevan taipumus panna omia aikojaan televisio päälle, mutta puhelinta sen ei vielä tähän mennessä tiedetty käyttäneen.

STT

Kroatialaisrouva poltti rahansa uunissa

Iäkäs kroatialaisrouva pani taannoin kirjaimellisesti rahaa palamaan, kun hän poltti vahingossa uuniin jemmaamansa säästöt. Rahojen karmaisevasta kohtalosta kertoi Jutarnji List -päivälehti perjantaina.

Itä-Kroatiassa sijaitsevassa Brsadin kylässä asuva 74-vuotias Dusanka-niminen rouva tuikkasi uuniin tulen valmistaakseen päivällistä eikä muistanut, että oli pannut vuosikausia säästämänsä rahat tulisijaan piiloon. Päivällisen kuumetessa haihtui samalla taivaan tuuliin noin 4 000 euroa.

Huomattuaan karmaisevan tapahtuman rouva kutsui oitis poliisit ja väitti, että taloon murtautunut muukalainen oli ryöstänyt hänet. Poliisit kuitenkin löysivät hiiltyneitä setelinjämiä uunista ja päättelivät tapahtumien kulun.

Monet kroatialaiset pitävät säästönsä kotonaan, koska eivät luota pankkeihin. Monet maan pankeista tekivät 90-luvulla konkurssin ja veivät asiakkaidensa säästöt mennessään.

STT

Päivän lehti

7.7.2020