Uutiset

Brittiperhe lähti yöllä kotoaan Gatwickin lentokaaoksesta huolimatta ja pääsi perille Lappiin – Tilanne normalisoitui perjantaina, mutta illalla Gatwick oli taas hetken suljettu

Finavian mukaan isompia peruutuksia Pohjois-Suomeen ei ole enää tulossa, jos ei Gatwickissa sitten synny uutta tilannetta. Ja sellainenhan syntyi illalla jo hetkeksi, mutta sulku purettiin nopeasti. Lapin lentokentillä on edessä vuoden vilkkain viikonloppu.
Steven ja Emma Fisherin ja lasten Lachlamin, Saxenin ja Ramin joululoma Rovaniemellä toteutui, vaikka välillä näytti epävarmalta. Kuva: Pekka Aho

Lennot ovat perjantaina saapuneet Gatwickista pääsääntöisesti normaalisti Pohjois-Suomen lentokentille, Finavian Pohjoisen Suomen aluejohtaja Veli-Pekka Pitkänen kertoi perjantai-iltana Lännen Medialle.

– Joku peruutus siellä saattaa olla, mutta Gatwickin kenttä on auki. Jos joku lento jää lentämättä, niin se johtuu siitä, että Gatwickissa on todella ruuhkaista ja siellä puretaan sumaa.

Pitkänen totesi, että tilanne on normalisoitunut ja rauhoittunut.

– Isompia peruutuksia ei ole enää tulossa, jos ei Gatwickissa sitten synny uutta tilannetta.

Tämän viikonlopun aikana kahdessa päivässä Lapin viidelle kentälle on tulossa kaikkiaan yli sata lentoa ja charteria. Lennot tulevat Kittilään, Enontekiölle, Ivaloon, Rovaniemelle ja Kuusamoon.

Vuoden vilkkain viikonloppu on nyt.

Finaviasta kerrottiin lisäksi, että Gatwickista saapui Norwegianin lento Helsinki-Vantaalle noin kello 18. Kone oli myöhässä.

Mediat kertoivat myöhään perjantai-iltana, että Gatwick oli hetken aikaan illalla jälleen suljettu drone-havainnon vuoksi.

Matkaan epävarmoissa tunnelmissa

Perjantaiaamuna Rovaniemen lentoasemalle saapui väsyneitä, mutta onnellisia matkailijoita.

– Meillä on kapteeni, miehistö ja kone, mutta ei lähtölupaa, Stuart Barefield kertoi varhaisaamun tunnelmista soitettuaan Gatwickin lentokentälle perjantain vastaisena yönä.

Todella epävarmoissa tunnelmissa Barefieldit lähtivät ajamaan kolmen tunnin ajomatkaa Fromesta Somersetista, jossa he asuvat. Kello oli silloin puoli kaksi yöllä ja Gatwickin kenttä oli ollut jo yli vuorokauden suljettuna drone-kaaoksen vuoksi.

Stuart Barefieldin ja suomalaissyntyisen Tonja-vaimon lisäksi matkalle lähtivät perheen lapset Siiri ja Alvar. Edessä häämötti kuitenkin mahdollisuus päästä viikoksi lomalle Rovaniemelle ja tavata joulupukki.

– Kun tulimme Gatwickiin, oli edelleen epävarmaa, lähteekö lento vai ei. Sitten laskeutui kone Kiinasta ja meille sanottiin, että pääsemme lähtemään. Olimme ensimmäinen lähtöluvan saanut lento, vähän niin kuin drone-syötti, Tonia Barefield selittää.

Tuntemattomien lennättämät drone-pienoishelikopterit aiheuttivat Gatwickin lentoliikenteeseen puolentoista vuorokauden mittaisen seisokin.

Helpottuneina nostelivat Rovaniemen lentokentällä kassejaan matkalaukkuhihnalta myös Steven ja Emma Fisher sekä lapset Lachlam, Saxan ja Ram. Odotettu oli menossa jo pahasti ohi, kunnes lento lopulta lähti.

– Tuhannet joutuivat jäämään, me pääsimme lähtemään, sanoo Steven Fisher.

Fishereiden on tarkoitus palata jouluaattona takaisin kotiin Chelmsfordiin, Lontoon luoteispuolelle.

Jännitystä riitti vielä koneessakin

– Pidättelimme lasten kanssa hengitystä niin kauan, kunnes oli varmaa, että lentokoneemme todella nousee ilmaan, kertoo Alison Bloomfield.

Bloomfieldit olivat yöpyneet lähellä lentokenttää hotellissa. He asuvat Cambridgessa noin kahden tunnin matkan päässä Gatwickin kentältä.

– Emme tienneet vielä hotellista lähtiessämme, lähteekö kone vai ei. Lentoyhtiö ilmoitti vielä silloin verkkosivuillaan, että ei lähde. Onneksi se kuitenkin lähti, kertoo Ralph Bloomfield.

Bloomfieldin perheen neljä lasta, 15-vuotias Imogen, 12-vuotias Jessica, 9-vuotias Etienne ja 6-vuotias Elijah jännittivät jo joulupukin tapaamista Joulupukin pajakylässä Rovaniemellä. Takaisin Cambrdgeen on tarkoitus palata jouluaattona.

– Me olimme onnekkaita, sanoo Alison Bloomfield.

Brittien yleisradioyhtiö BBC arvioi, että puolitoista vuorokautta kestänyt Gatwickin lentoliikenteen seisahdus sotki noin 110 000 lähtevän ja saapuvan matkustajan suunnitelmat. Lentoja jouduttiin perumaan ja ohjaamaan muualle kaikkiaan 760.

Menot