Uutiset

Brittiprofessori varoittaa demareita

Eniten perustuloa vastustavia puheenvuoroja on Suomessa kuultu ammattiyhdistysliikkeen ja siihen sidoksissa olevan sosialidemokraattisen puolueen riveistä.

Tampereen yliopiston tutkijat Jurgen De Wispelaere ja Johanna Perkiö tutkivat parhaillaan, miten suomalaiset puolueet ovat suhtautuneet perustuloon vuosina 1980–2015.

– Mitä useammat puolueet suhtautuvat myönteisesti, sitä todennäköisempää on, että löytyy yhteinen perustulomalli, jonka puolueet ovat valmiita toteuttamaan, De Wispelaere sanoi Kelan seminaarissa keskiviikkona.

De Wispelaere esitteli alustavat tutkimustulokset, joiden mukaan SDP on suurista puolueista selvästi nihkein perustuloa kohtaan. SDP:hen sidoksissa olevan palkansaajien keskusjärjestön SAK:n ekonomistit ovat jopa yrittäneet ampua koko perustulon alas poliittisesta keskustelusta.

SAK:n ekonomisti Ilkka Kaukoranta kirjoitti vuonna 2012 blogitekstin ”Perustulo: kallis, turha tai kauhea”.

SUOMEN HALLITUS päättää Lännen Median tietojen mukaan vuosien 2017–2018 perustulokokeilun toteutuksesta ensi maanantaina.

Ilmassa väreilee silti jo epäilys, pysähtyykö perustulon eteneminen kokeilun tuloksista riippumatta, jos oppositiopuolue SDP nousee seuraavien vaalien jälkeen hallitukseen. Nykyinen pääministeripuolue keskusta pysäytti ensi töinään pieniä ja heikkoja kuntia liitoksiin painostaneet selvitykset, kun se pääsi valtaan.

PERUSTULOKOKEILUJA toteuttanut ja hallituksia niiden suunnittelussa konsultoiva brittiprofessori Guy Standing arvioi, että SDP:lle ja siihen sidoksissa oleville ammattiliitoille on kohtalokasta, jos ne asettuvat vastustamaan sosiaaliturvan uudistushankkeita.

– Täytyy tajuta, että emme voi mennä taaksepäin. Jokaisessa OECD-maassa reaalipalkkoihin kohdistuu samanlainen jatkuva paine alaspäin. Palkkamme jatkavat pysähtyneisyyden tilassa, eikä klassinen sosiaalidemokraattinen malli enää toimi, Lontoon yliopiston professori Standing painottaa.

– Ei tarvitse olla Thomas Piketty ymmärtääkseen, että työvoimalta pääomalle on menossa valtava globaali ansioiden siirtymä. 1900-luvun tulonmuodostus ei palaa. Perusfakta täytyy ymmärtää.

STANDING VAROITTAA vanhoja työväenpuolueita siitä, että ne ajavat prekariaatin – silpputöitä tekevän uusköyhälistön – herkästi äärioikeiston syliin.

– Miljoonat ihmiset putoavat prekariaattiin, tulevat vihaisiksi ja kuulevat seireeninlaulut kaukaa oikealta. Uusfasistien kannatuspohja laajenee, ellei ongelmaa ratkaista. Ihmiset ovat turhautuneita, mutta ennen kaikkea he kaipaavat sosiaalista turvallisuutta, Standing sanoo.

Perustuloa Standing pitää ratkaisuna, joka takaa kaikille ihmisille perusturvan ja sitä kautta osaltaan katkaisee oikeistopopulismin voittokulun.

– Sosialidemokraattien ja liittojen pitää tajuta, että meillä täytyy olla uusi edistyksellinen politiikka. Muuten he jatkavat pitkän ajan kutistumistaan. Perustulo on yksi poliittinen ratkaisu, joka parantaisi prekariaatin sosiaalista turvallisuutta ja ohjaisi ihmisiä hallitsemaan omaa elämäänsä.

Standing on tavannut paljon eurooppalaisia ay-johtajia, jotka ovat ilmaisseet pelkonsa, että perustulon maailmassa ihmiset hylkäävät liitot.

– Huoli on turha. Perustulokokeiluissa on tullut selvästi esille, että jos ihmisellä on perusturva, hän liittyy todennäköisemmin myös yhteisöihin.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic