fbpx
Uutiset

Brittitutkija: Brexit-äänestyksessä vastakkain kansa ja eliitti

Kansanäänestykset ovat arvaamattomia, koska ihmiset voivat kääntyä itse valitsemiaan poliitikkoja ja puolueita vastaan. Näin sanoi valtio-opin professori Sara Hobalt London School of Economicsin järjestämissä vaalivalvojaisissa.

– Brexit-kampanjassa asetelmaksi tuli kansa vastaan eliitti, ja eron kannattajat pelasivat tämän kortin taitavasti. Heidän iskulauseensa “otetaan kontrolli takaisin” vetosi ihmisiin, jotka kokivat jääneensä jostain paitsi, Hobalt kommentoi.

Hobaltin mukaan monimutkainen asia tiivistyi lopulta peruskysymykseen siitä, onko oma talous tärkeämpi kuin maahanmuuton rajoittaminen. 

Kun suurin EU-eron kannattajista sanoi mielipidemittauksissa olevansa valmis ottamaan pienen taloudellisen takaiskun, EU:n puoltajien taloudelliset pelottelut eivät tehonneet.

Hobaltin mielestä maahanmuuton yhdistäminen terveyspalveluihin oli brexit-kampanjan tehokkain veto. Kun kampanja väitti, että maahanmuuttajien takia britit joutuvat sairaalajonoihin, se onnistui vetoamaan yhteen kansalaisten tärkeimmistä huolenaiheista.

Se, että Britannian lääkäreistä kymmenen prosenttia tulee EU-alueelta ja kaikkiaan kolmasosa ulkomailta, jäi mainitsematta.

 

Koska brexit-kampanja keskittyi lähinnä maahanmuuttoon, Hobaltin mukaan minkäänlainen sopimus EU:n yhteismarkkinoilla pysymiseksi ei näytä todennäköiseltä. Markkinoille pääsyn vastikkeeksi sekä Norja että Sveitsi hyväksyvät EU-kansalaisten vapaan maahanmuuton, eikä EU:n ole siitä helppo tinkiä.

Britannian kansanedustajista 70 prosenttia kannattaa EU:ssa pysymistä, joten heidän täytyy vastoin omaa tahtoaan ryhtyä viemään EU-eroa eteenpäin. Vaikka lain mukaan äänestys oli vain neuvoa-antava, moraalisesti se kuitenkin on sitova.

Tässä tilanteessa parlamentti saattaa alkaa pelata aikaa. Se voi viivyttää EU-artikla 50:n eli erojulistuksen antamista. Tästä julistuksesta alkaa kahden vuoden neuvottelukausi, jonka aikana Britannian ja EU:n yhteistoimintaa ja yhteisiä elimiä puretaan.

Myös osa EU-eroa kannattaneista johtajista haluaa viivyttää neuvottelukauden aloittamista, sillä mitään yhtenäistä brexit-suunnitelmaa ei vieläkään ole.

 

Skotlannissa ei ollut yhtäkään vaalipiiriä, jossa äänestäjien enemmistö oli Britannian EU-eron kannalla. Skoteista 62 prosenttia haluaa pysyä EU:ssa. Skotlannin hallitus saattaa pian järjestää uuden itsenäistymisäänestyksen.

– Skotlantilaiset ilmaisivat selvästi, että meidän tulevaisuutemme on Euroopassa, sanoo Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon.

Myös Pohjois-Irlanti liputti EU:n puolesta. Tulos voi tuoda rajatarkastukset Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan rajalle, mikä vaikeuttaisi kymmenientuhansien pohjoisirlantilaisten elämää. Pohjois-Irlannin tasavaltalaispuolue Sinn Fein ehdotteleekin jo, että alueen tulisi liittyä Irlannin tasavaltaan.

Kosmopoliittinen Lontoo kannatti EU-jäsenyyttä Skotlantiakin vankemmin. Myös useimmat suurkaupungit ja monet yliopistokaupungit kuten Oxford, Cambridge, Liverpool, Cardiff, Exeter ja Manchester olisivat jääneet unioniin selvin numeroin.

 

EU-eron puolesta äänestäminen heiluttaa jo rajusti rahamarkkinoita ja voi pian viedä Britannian ja koko Euroopan takaisin lamaan. 

Britannian punnan dollarikurssi romahti yöllä Aasian markkinoilla alimpaan lukemaansa yli 30 vuoteen, kun yllätystulos alkoi näyttää todennäköiseltä. Euro menetti kolme prosenttia arvostaan dollariin nähden, mutta vahvistui kuusi prosenttia puntaan nähden.

Yksikään jäsenmaa ei ole aiemmin eronnut unionista.

 

Anna Mård, Lontoo

Menot