Uutiset

Brittiviljelijät: Sohvaperuna loukkaava sana

Britannian maanviljelijät aikovat järjestää mielenosoituksia erikoisesta syystä. Protestoijat haluavat poistaa sanakirjasta käsitteen sohvaperuna (couch potato), koska se heidän mukaansa vahingoittaa juureksen imagoa.

Hankkeen takana on British Potato Council -järjestö. Sen mukaan couch potato pitää korvata termillä couch slouch (sohvaretkottaja).

– Yritämme päästä eroon vaikutelmasta, jonka mukaan perunat ovat epäterveellisiä, korostaa Potato Councilin edustaja Kathryn Race.
Hän tähdentää, että perunassa on vähän rasvaa mutta paljon c-vitamiinia.

Maineikkaan Oxfordin English Dictionaryn päätoimittaja John Simpson ei anna perunan puolustajille juurikaan toivoa. Hänen mukaansa sanoja ei koskaan poisteta sanakirjasta. Vähälle käytölle jäänyt sana saatetaan kuitenkin jättää pois sanakirjan suppeasta versiosta.

Sohvaperuna on Yhdysvalloissa syntynyt slangi-ilmaus. Termi tiettävästi nähtiin ensi kertaa painettuna vuonna 1979 Los Angeles Times -lehdessä.

STT

Putkimies houkuttelee ranskalaisia Puolaan

Puolassa osataan näköjään ottaa ilo irti ranskalaisten ennakkoluuloista. Ranskassahan ”puolalaisesta putkimiehestä” kehkeytyi symboli peloille EU:n laajentumisesta. Nyt komea putkimies houkuttelee Ranskan turisteja Puolaan.

Mainoksen ideoi Puolan turismineuvosto. Siinä nähdään miehekäs vaalea putkimies sekä teksti ”Minä jään Puolaan. Tulehan tänne”.

– Puolan kansa sai todella tarpeekseen siitä, että meidät haluttiin valjastaa (uusien EU-maiden halvan työvoiman) syntipukeiksi. Päätimme, että paras tapa vastata on huumori. Tämä oli hyvä keino vähentää jännitettä ja osoittaa ranskalaisille, että he ovat aina tervetulleita, linjasi Puolan-turismia Pariisissa markkinoiva Elzbieta Janek.

STT

Voro vei poliisipäällikön auton

Washingtonissa kenenkään auto ei ole sataprosenttisesti turvassa pitkäkyntisten hätyyttelyltä. Ei edes kaupungin poliisipäällikön kaara.

Poliisipäällikkö Charles Ramsey tallusteli kotinsa lähellä kohti paikkaa, johon hän oli Ford Crown Victoriansa pysäköinyt. Sitä ei kuitenkaan enää paikalla näkynyt.

– Hänen piti lähteä autollaan kirkkoon, mutta auto oli kadonnut ja poliisipäällikkö teki siitä rikosilmoituksen, poliisin tiedottaja Quintin Peterson kertaa tapahtumia.

Poliisipäällikkö oli jättänyt autoonsa mellakkakypärän ja vähän vaatteita.

– Ei syytä huoleen. Esimerkiksi aseita poliisipäällikön autossa ei varastamishetkellä ollut, tiedottaja vakuuttaa.

STT

Päivän lehti

16.7.2020