fbpx
Uutiset

Brunei puolustaa uusia kuolemantuomiolakejaan – tavoitteena ennemmin "ehkäisy kuin rangaistus"

Brunein sulttaani Hassanal Bolkiah (kesk.) kuuluu maailman rikkaimpiin valtionpäämiehiin. Kuva: STR
Brunein sulttaani Hassanal Bolkiah (kesk.) kuuluu maailman rikkaimpiin valtionpäämiehiin. Kuva: STR

Brunei on puolustanut uusia lakejaan, joiden mukaan seksi samaa sukupuolta olevan kanssa tai avioliiton ulkopuolinen seksi johtaisi kuolemantuomioon.

Kaakkois-Aasiassa sijaitsevan Brunein hallinto kertoo, että lait on suunniteltu ennemmin “ehkäisemään kuin rankaisemaan”. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Kyseessä oli vastaus YK:lle. YK:n mukaan muslimienemmistöinen Brunei rikkoo ihmisoikeuksia, jos se panee täytäntöön uudet lait. Kuolemantuomio mahdollisesti kivittämällä tulisi myös raiskauksesta, ja varkaus voisi johtaa amputaatioon.

– Niiden tavoite on enemmin kouluttaa, estää, kuntouttaa ja vaalia kuin rangaista, Brunein toinen ulkoministeri Erywan Yusof kirjoitti YK:lle Reutersin mukaan.

Tarkoituksena on myös “suojella sukupuun pyhyyttä ja muslimien, erityisesti naisten, avioliittoja”.

Yusofin mukaan lait eivät päde ei-muslimeihin Bruneissa.

Pieni, 400 000 asukkaan Brunei, joka sijaitsee Borneon saarella, on ollut suuren huomion kohteena, kun se ilmoitti uusista sharialaista maaliskuussa. Ensimmäiset sharialait tulivat voimaan vuonna 2014.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi viime viikolla tiedottajansa välityksellä, että “jokaisen ihmisen ihmisoikeuksia tulee suojella kaikkialla ilman minkäänlaista syrjintää”.

Guterresin mukaan Brunein lait rikkovat selvästi näitä periaatteita.

Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt kertoi Yusofin vakuuttaneen hänelle, että syytteet homoseksistä ovat “epätodennäköisiä”.

– (Yusofin) ehdotus siitä, että shariasyytteet ovat käytännössä epätodennäköisiä, ei ole hyväksyttävää: jokaisen tulisi olla vapaa olemaan oma itsensä ja rakastamaan, ketä hän haluaa, Hunt sanoi Twitterissä.

Menot