Uutiset

Bruno-karhu päätyy pehmoleluksi

Saksalainen lelufirma kunnioittaa Bruno-karhun muistoa aloittamalla Bruno-pehmolelujen valmistuksen. Bruno-karhu nousi maineeseen vaeltelemalla viikkokausia paniikkia aiheuttaen Saksan ja Itävallan rajan molemmin puolin.

Pari päivää sitten Bruno-karhun päivät päättyivät metsästäjän ampumaan luotiin. Bruno yritettiin ensin ottaa kiinni elävänä, mutta yritykset jäivät pelkiksi yrityksiksi.

Brunon ampuminen ei ollut kaikkien mieleen. Niinpä Karhun ampuneen henkilön nimeä ei ole annettu julkisuuteen kostotoimenpiteiden pelossa.

Pehmolelu-Brunoja valmistetaan ensin vain 2 000 kappaletta. Ne tulevat myyntiin vielä tällä viikolla. Brunosta on suunnitteilla myös elokuva.

Karhu ei ole Saksassa ihan jokapäiväinen näky. Brunon edeltäjä löntysteli huonoksi onnekseen metsästäjien kiväärien eteen Baijerissa vuonna 1835.

”Sinun silmiesi tähden”

Unohtakaa valvontakamerat ja muu jonninjoutava turvatekniikka. Valokuva ihmisen silmäparista saattaa olla tehokkaampi valvoja kuin esimerkiksi KGB:n kastelukannu, johon on piilotettu valokuvauslaitteet.

Newcastlen yliopiston tutkijat tekijät kollegoilleen vähän jäynää. Psykologian laitoksen kahviautomaatin ja jääkaapin vieressä on perinteisesti ”rehellisyyslipas”. Siihen tulee omantunnon mukaan maksaa yhteisestä kassasta rahoitetuista kahvista, teestä ja maidosta.

Tutkijat vaihtoivat kymmenen viikon ajan rehellisyyslippaan sijainnista kertovaa kylttiä. Joinakin viikkoina kyltissä oli valokuva kukista, joinakin viikkoina kylttejä koristi valokuva ihmisen silmistä. Katseita oli tarjolla moneen lähtöön:
tarkkaavaisesta maaniseen ja niin edelleen. Rehellisyyslippaan saldo laskettiin aina viikon päätyttyä.

Tulos oli hämmästyttävä. Kyltin ”silmäviikkoina” rehellisyyslippaaseen satoi rahaa jopa 276 prosenttia enemmän kuin ”kukkaviikkoina”. Tutkijoiden mielestä syy tähän on katseen aiheuttama alitajuinen pelko joutua häpeään. Katseen kohteena oleva ihminen ei kehtaa varastaa, eikä välttämättä uskalla vaikka kehtaisikin.

Mutta niinhän se on, että ”sinun silmiesi tähden”. Sen tiesi Olavi Virta jo yli 50 vuotta sitten.

MM-saapas lentää Ruotsin Västeråsissa

Saappaanheiton MM-kilpailut pidetään viikonloppuna Västeråsissa Ruotsissa. Kisat järjestetään 15. kertaa, ja turnaukseen on tulossa pari sataa saappaanheittäjää kuudesta eri maasta.

Eniten heittäjiä tulee Suomesta, Saksasta, Virosta ja Ruotsista. Venäjä on mukana kolmen heittäjän iskuryhmällä. Väriä perinteisten saapasmaiden joukkoon tuo slovenialaisheittäjä.

Suomalaiset ennakkosuosikit ovat Eeva Isokorpi Riihimäeltä ja Pasi Kuusinen Heinolasta. Isokorpi heitti keväällä naisten uuden maailmanennätyksen 46,31 metriä. Kuusinen puolestaan on heittänyt kauden kärkituloksen 53,99 metriä kesäkuussa Sorsakosken Tähtien kisassa.

Naisten ja miesten sarjojen lisäksi käydään joukkuekisa, joka vielä tänä kesänä heitetään seurajoukkuein. Vuoden päästä Berliinissä käytössä ovat jo viisihenkiset maajoukkueet.

STT

Päivän lehti

5.8.2020