Uutiset

Budjetti vuotaa monesta kohdasta

Yhtiöiden ja myös kuntayhtymien nykyistä parempi paimentaminen nousi voimakkaasti Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston keskustellessa tämän vuoden taloudesta ja ensi vuoden näkymistä.

Valtuusto myönsi kesäkuussa eri lautakunnille yhteensä 4,4 miljoonan euron lisämäärärahat. Nyt on ilmennyt, että ylityspaineita on yhä noin 1,6 miljoonaa.

Siinä ei kuitenkaan ole kaikki, sillä esimerkiksi Innoparkin järjestelyt eivät vielä näkyneet heinäkuun lopun tilanteessa. Myös sairaanhoitopiiristä uhkaava yli neljän miljoonan euron ylitysuhka puuttuu kaupungin laskelmista.

Vihreiden Kirsi Ojansuu vaati maanantai-illan kokouksessa, että talouden vaikeat päätökset pitää pystyä tekemään tänä syksynä. Hän ennakoi, ettei niiden teko onnistu kunnallisvaalien alla ensi syksynä.

Sari Rautio (kok.) arvioi, ettei taloustilanne tästä ainakaan helpotu. Hän kaipasi lautakuntien jäseniltä kokonaisnäkemystä. Hannu Kärpänen (kesk.) puolestaan muistutti, että lautakuntia kyllä paimennetaan ruotuun, mutta yhtiöt ja kuntayhtymät elävät ihan omaa elämäänsä. Hän myös arveli, ettei taloutta enää tänä vuonna ehditä juurikaan oikaista.

-Tästä ei voi kuin ottaa opiksi.

Sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Harri Lintumäki (kok.) puolusti, ettei lasku ehkä sittenkään nouse neljään miljoonaan. Hän myös vakuutti, että osa ylityksestä kurotaan keskussairaalan omin toimin umpeen ja jotain voi jättää taseeseenkin alijäämänä.

Kuin yhdestä suurta Tarja Filatov (sd.), Ritva Oinonen (vas.) ja Päivi Sieppi (vihr.) vaativat yhtiöille nykyistä tiukempaa ja ajantasaisempaa valvontaa.

Pääomalainaa vai investointiavustusta

Innoparkin rahoitusjärjestelyjen yhteydessä käytiin keskustelu siitä, pitäisikö yhtiön tarvitsema lisärahoitus myöntää pääomalainana vai investointiavustuksena.

Kaupunginhallitus esitti aiemmasta poiketen, että 4,13 miljoonan laina kirjattaisiin pois yhtiön taseen pitkäaikaisista lainoista ja siirrettäisiin pääomalainaksi.

Tätä selitettiin sillä, että silloin kaupungille jää ainakin teoreettinen mahdollisuus saada joskus jotain takaisin. Lisäksi apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo sanoi, ettei ole varmuutta, mikä olisi avustuksen verotuskäytäntö.

Investointiavustuksen kannattajat, mm. Oinonen ja Ismo Soukola (ps.) taas muistuttivat, että tämä antaa yhtiölle mahdollisuuden tehdä jälleen lisää tappiota.

Pekka Kääriäinen (kok.) sen sijaan piti pääomalainajärjestelyä hyvänä.

-Ei kuitata kaikkea kerralla pois, vaan jää mahdollisuus joskus saada jotain takaisinkin. Tästä voisi Urpilainen ottaa mallia Kreikan kanssa.

Päivi Veikkola (kesk.) kiteytti monen valtuutetun tuskan.

-Pitääkö tästä mennä yliopistoon opiskelemaan, vai voisiko tätä Innopark-asiaa saada selkokielisemmin esitetyksi. Nyt se ei tahdo millään aueta. (HäSa)

Päivän lehti

4.6.2020