Uutiset

Budjettiehdotus saa täystyrmäyksen oppositiolta – Orpo: "Edessä on kurjistumisen tie"

Perussuomalaisten Ville Tavio ruotii valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk.) esittämää budjettiehdotusta surkeaksi, kristillisten Tiina Tuomela kaipaa konkreettisia ehdotuksia tavoitteiden saavuttamiseksi.
Kokoomuksen Petteri Orpo totesi keskiviikon budjettiehdotuksesta, että Rinteen hallitus on panemassa päätään pensaaseen. Kuva: Compic/Pekka Sipola
Kokoomuksen Petteri Orpo totesi keskiviikon budjettiehdotuksesta, että Rinteen hallitus on panemassa päätään pensaaseen. Kuva: Compic/Pekka Sipola

Kokoomuksen puheenjohtaja, entinen valtiovarainministeri Petteri Orpo ei usko Suomen selviävän tulevista vuosista niillä eväillä, mitä nykyinen valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk.) budjettiehdotuksessaan keskiviikkona tarjoili.

– Edessä on kurjistumisen tie. Suomen tulevaisuus näyttää valitettavan huonolta.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus on hänen mukaansa panemassa päätä pensaaseen. Talouden näkymät ovat heikentyneet, ja siitä huolimatta menoja lisätään yli miljardilla eurolla – velaksi.

– Ensimmäistä kertaa moneen vuoteen velkaantuminen alkaa.

Orpon mukaan Lintilä ei esittänyt mitään merkittäviä työllisyystoimia, joilla työllisyys nousisi Suomessa 75 prosenttiin. Esitettyjä panostuksia hän pitää tervetulleina, mutta liian pieninä, kuten 10 miljoonan euroa palkkatukeen ja 15 miljoonaa TE-palveluihin.

– Jokainen ymmärtää, että näillä keinoilla ei 60 000 uutta työpaikkaa saada.

Oppositioedustaja paheksuu myös verotuksen kiristymistä, mikä kohdistuu erityisesti tavalliseen suomalaiseen. Muutos tulee Orpon mukaan olemaan iso, eikä suinkaan maltillinen, kuten Lintilä kuvaili.

”Surkeaa, että velanotto kasvaa”

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio ruotii budjettiesitystä yllätyksettömäksi.

– Surkeaa, että vain muutama kuukausi Rinteen hallitusta ja velanotto kasvaa. Suomi tarvitsisi tarkkaa taloudenpitoa eikä tällaista tuhlailua.

Tavion mielestä vihervasemmistohallitus ei esitellyt uskottavia keinoja työllisyysasteen nostamiseksi.

– Rinteen hallituksen työllisyyspolitiikka näyttää keskittyvän ulkomaalaisen työvoiman saatavuuden lisäämiseen. Tässä unohtuu nyt täysin suomalainen työ ja yrittäminen.

Tavio ei myöskään innostu hallituksen tavoitteesta lisätä kehitysyhteistyöhön rahaa noin 72 miljoonaa euroa.

– Miksi Rinteen hallitus antaa näin avokätisesti lisää kehitysapua velkarahalla? Kuinka moni hallituksen ministereistä itse ottaa velkaa ja antaa rahansa hyväntekeväisyyteen, hän kysyy.

Hallituksen tavoitteista puuttuu konkretia

Kristillisten varapuheenjohtajan Tiina Tuomelan mielestä budjettiehdotuksen tavoitteet kuulostavat hienoilta, mutta niistä puuttuu konkretia.

– Mistä rahat tulevat näiden hyvien ajatusten toteuttamiseen? Riittävätkö rahat? Se on meidän huolemme.

Tuomela pitää työllisyyden nostoa 75 prosenttiin erittäin kunnianhimoisena tavoitteena. Hän toivoo, että se onnistuu, mutta ihmettelee, miten se käytännössä toteutuu.

– Sillä mantralla ”saamme työllisyyden nousuun” selitetään kaikki mahdollinen ja sitä pidetään ratkaisuna lähes kaikkeen, mutta se ei ole kovin realistinen.

Tuomelan mukaan jää nähtäväksi, millä keinoilla hallitus aikoo tavoitteisiinsa päästä.

– Sitä odotellessa.

Menot