fbpx
Uutiset

Bussiliikenne voi alkaa takkuilla viikonloppuna - vuoroja saattaa jäädä ajamatta

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n ylityökiellon vaikutukset alkavat näkyä linja-autoliikenteessä vasta, kun kuljettajien jaksotyöajat päättyvät, arvioi Autoliikenteen Työantajaliiton toimitusjohtaja Mari Vasarainen.

– Viikonloppuna (reittejä) voi hyvinkin jäädä ajamatta, hän ennustaa.

Kuljettajilla on jaksotyöaika. Ensimmäiset ylityökieltoa koskevat jaksotyöajat umpeutuvat tämän viikon lopussa.

– Siellä on kahden viikon jaksot. Vasta jakson päättyessä määräytyvät ylityötkin, Vasarainen sanoo.

Hänen mukaansa yrityksillä on omat varojärjestelmänsä, jos tulee työtaisteluja tai poikkeuksellisia tilanteita. Hänen korviinsa ei ole kantautunut tietoja, että bussiliikenteessä olisi ollut suuria häiriöitä.

Myös AKT:n varapuheenjohtajan Pekka Lehtosen mukaan ylityökiellon vaikutukset alkavat näkyä varsinaisesti ensi viikolla, kun ensimmäiset jaksotyöajat päättyvät huomisesta alkaen.

AKT ja useat muut työntekijäliitot vastustavat hallituksen suunnitelmaa irtisanomisten helpottamisesta alle 20 hengen yrityksissä. Ylityökielto alkoi maanantaina.

Ylityökielto on voimassa monilla teollisuuden aloilla. Mielenilmaisuun osallistuu myös terveys- ja sosiaalialan liittoja, jotka järjestävät kolmen päivän mielenilmauksia. Torstaina mukaan liittyi Posti- ja logistiikka-alan unioni.

AKT:n ylityökielto koskee myös kuorma-auton kuljettajia ja lukuisia muita ammattiryhmiä.Vain yksi lähtö peruutettuMyös Helsingin seudun liikenteen (HKL) toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi arvioi, etteivät AKT:n ylityökiellon vaikutukset ole vielä näkyneet pääkaupunkiseudun bussiliikenteessä.

– Meillä on noin 22 200 lähtöä arkipäivisin bussipuolella. Vain yksi on peruutettu työvoimapulan ja ylityökiellon takia, hän kertoo.

Rihtniemi vahvistaa, että vaikutukset nousevat esiin vasta jaksotyön loppupuolella. Ne alkavat tuntua myös pääkaupunkiseudulla vasta viikonloppuna ja ensi viikon alussa.

Asiasanat

Menot