Uutiset

Bussimatka Hirsimäkeen

”Linja n:o 1 viimeinen vuoro ajaa tarvittaessa Hirsimäen ja Vuorentaan kautta Parolantien varikolle.” Näin lukee vihreässä bussiaikataulussa pienellä alareunassa. Perjantaina 27.1 menimme kyseisellä Hämeen linjan linja-autolla kaverini kanssa ja pyysimme kuskia ajamaan Hirsimäkeen. Kuski mulkaisi meitä vihaisesti, mutta jatkoi ajamista. Loimalahdentien päätepysäkillä hän kuitenkin pysäytti bussin ja lähti raivoisana juoksemaan bussin etuosasta bussin takaosassa istuvaa nuorta poikaa kohti niin että bussin penkit heiluivat.

Tämä samainen kuski alkoi huutaa kovalla äänellä pojalle kysyen mihin tämä on menossa. Poika vastasi, että Hirsimäkeen ja mies alkoi raivota pojalle, että tämän olisi pitänyt sanoa menevänsä Hirsimäkeen.

Hetken huudettuaan pää punaisena pojalle kuski meni kiroillen takaisin paikalleen ja jatkoi ajamista. Myöhemmin poika meni kuskin luo ja sanoi, ettei tiennyt, että hänen olisi pitänyt kertoa määränpäänsä ja puolusti itseään kertomalla bussikuskin työn olevan palveluammatti.

Pojan puolusteltua hetken itseään kuski pysäytti linja-auton, nousi raivokkaana paikaltaan ja lähti juoksemaan pojan perään huutaen bussiaikataulu kourassaan. Poika juoksi karkuun pyytäen kuskia olemaan käymättä päälle. Onneksi mies ei sentään käynyt poikaan käsiksi vaan jatkoi tälle raivoamista ravistaen aikataulua pojan nenän edessä.

Poika sanoi kuskin olevan huono asiakaspalvelutyöläinen, johon mies huusi takaisin pojan olevan huono asiakas, kun ei ollut kertonut menevänsä Hirsimäkeen. Onneksi pääsimme kaikki kuitenkin ehjin nahoin Hirsimäkeen, josta bussikuski lähti kaahaten omille teilleen.

Minä ja ystäväni olemme järkyttyneitä moisesta kohtelusta. Emme ole nähnyt noin huonoa palvelua missään emmekä ennen kuulleet noin aiheetonta huutoa.

Poika oli oikeassa, linja-autokuskin työ on palveluammatti, jossa pitäisi vaikka väkisin vääntää edes pieni hymy naamalle tai tervehtiä asiakkaan astuessa bussiin.

Kaiken lisäksi tässä on mahtava esimerkki ikärasismista. Jos poika olisi ollut kaksikymmentä vuotta vanhempi tai enemmän, kuski ei todellakaan olisi huutanut tälle. Vaikka poika olikin 14-15-vuotias, hänelle raivoaminen ei ollut oikeutettua.

Jos enää näemme tätä kuskia bussin ratissa, saatamme olla menemättä kyytiin. Ja jos joskus uskallamme astua linja-autoon kuskin ollessa ohjaksissa, emme todellakaan voi tehdä muuta kuin pelätä. Raivokohtaus oli kamalinta mitä olemme ikinä bussikuskeilta nähneet. Minä ja kanssani tätä kamalaa kohtausta todistanut kaverini kuitenkin kuljemme pari kertaa päivässä bussilla joka päivä.

Kehottaisimme kyseistä kuskia menemään itseensä ja miettimään kaksi kertaa ennen kuin astuu enää bussikuskin kenkiin.

Kaksi pelästynyttä asiakasta

Hämeenlinna

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic