Uutiset

Bussimatkan päähän vastuuta oppimaan

Luokkaretken ei tarvitse suuntautua Linnanmäelle tai Särkänniemeen, jotta oppilailla on hauskaa. Ruununmyllyn koulun opettajan ja vararehtorin Hanna Vainionpään mukaan kohde itsessään ei aina edes ole päätarkoitus.

– Retki on vuoden kohokohta ja sen sosiaalinen puoli on tosi tärkeä. Jotkut lapset, isotkin, saattavat olla hyvin arkoja lähtemään mihinkään ilman äitiä ja isää. Tutulla ja turvallisella porukalla on helppo opetella ottamaan vastuuta itsestään ja muista.

Luokkaretkien rahoitus ei ole muodostunut Ruununmyllyn koulussa ongelmaksi. Huoltajien kanssa neuvotellaan vanhempainilloissa kohteesta ja matkaan tarvittavasta summasta. Vainionpää kertoo sopineensa oppilaidensa vanhempien kanssa retkirahasta, jonka turvin vuoden aikana on mahdollisuus tehdä muutakin kuin nököttää luokassa.

– Eri tahot tarjoavat peruskoululaisille hyvinkin huokeaan hintaan tai ilmaiseksi erilaisia aktiviteetteja ja vanhemmilta saadun retkirahan turvin olemme käyneet tänä vuonna esimerkiksi kulttuurikeskus ARX:ssa.

Ruununmyllyn koulu ei ole muutamaan vuoteen järjestänyt luokkaretkiä, eikä matkoja ole tehty Ahvenanmaata kauemmas.

– Olisi kivaa retkeillä luokan kanssa enemmänkin, mutta tärkeintä on, että matkojen määrää ei ainakaan vähennetä, pohtii kolmasluokkalainen Petra Halttunen.

Rasmus Riippi ja Julius Törnroos haaveilevat luokkaretkestä Helsinkiin.

– Heurekassa voitaisiin käydä myös uudestaan, siellä oli viime vuonna kivaa, pojat virnistävät.

Turvallisia elämyksiä

Tänä vuonna Ruununmyllyn koulun kolmannet luokat ovat suunnanneet luokkaretkensä Hämeen ammattikorkeakoulun järjestämille koululaispäiville Evon pysäyttävän kauniisiin maisemiin.

– Meillä käy kahden päivän aikana noin 800 alakoululaista ykkösluokkalaisista nelosluokkalaisiin ja tapahtuma varataan yleensä täyteen kolmessa päivässä. Hinta on pidetty alhaalla, koska koululaispäivät kuuluvat opetustyöhömme, projektipäällikkö Lauri Värri kertoo.

Metsätalouden koulutusohjelman opiskelijat vetävät päivän aikana oppilasryhmiä ja hoitotyön koulutusohjelman opiskelijat vastaavat ensiavusta. Huippusuosittua tapahtumaa on suunniteltu tammikuusta asti. Tehtäväreittien tarjontaa on pohdittu tarkkaan, sillä 11-vuotiaalle mielekäs ja haastava tehtävä on ekaluokkalaiselle liian vaikea. Koulut voivatkin valita ryhmilleen neljästä radasta kaksi sopivinta.

Osaavat oppaat ja tapahtuman turvallisuussuunnitelma takaavat, että pienten lasten kanssa puuhatessa säästytään haavereilta. Tänä vuonna kahdennentoista kerran järjestettävän koululaispäivän lähtökohtana onkin projektipäällikkö Värrin mukaan se, että elämys Evolla on turvallinen lapsille.

– Muutama laastari on laitettu ja yhtä rantojen turva-aitauksia uhmannutta aikuista oli näykkäissyt hauki, siinä kahden päivän saldo, muistelee Emilia Sihvonen ensiapupisteeltä.

Konkariksi kahdessa päivässä

3B-luokan ryhmänvetäjä, metsätalousinsinööriopiskelija Henri Nummela, kertoo lasten kanssa puuhailun sujuvan jo rutiinilla.

– Nyt toisena päivänä tietää jo tarkkaan miten toimia ja mitä tapahtuu seuraavaksi.

Päivän ohjelmistoon kuuluu erilaisia opettavaisia leikkejä, kilpailuja ja halukkaille hevosajelukin. Nummela kertoo puolen vuoden työnteon tuloksena järjestetyn tapahtuman sujuneen ongelmitta.

– Huolellinen valmistelu tuottaa tuloksia. Kävi tuuri siinäkin mielessä, että minulle sattui todella hyvä ryhmä, jonka lapset kuuntelevat ja ovat rauhallisia. Kisailun he ottavat tosissaan, mutta kuitenkin hyvässä hengessä. Sillä lailla kaveria kannustaen, Nummela kertoo.

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic