Uutiset

Byrne muutti tehtaan soittimeksi

Jenkkimuusikko David Byrne on muuttanut kokonaisen tehtaan soittimeksi Tukholmassa. Talking Heads -yhtyeen entinen keulakuva viritteli hylätyn maalitehtaan jättimäiseksi instrumentiksi.

Tehdassoittimen ytimen muodostaa vanha poljettava urkuharmoni. Byrne korvasi puisen soittimen sisäosat piipuilla ja sähköjohdoilla, jotka saavat tehtaan eri osat päästämään ääniä.

– Yleisö voi tulla sisään tehtaaseen ja soitella sillä mitä huvittaa, Byrne kertoi viikonloppuna.

”Rakennuksen soittaminen” ei olekaan Byrnen konsertti vaan taideinstallaatio, joka on avoinna marraskuun puoliväliin.

Eläkepäivillään soittimeksi päätynyt Färgfabriken on rakennettu vuonna 1889. Tehdas sijaitsee meren rannalla Tukholmassa.

STT

Mehiläinen se vasta fiksu onkin

Mehiläiset ovat fiksummanpuoleista porukkaa. Saksalainen tutkijaryhmä arvioi, että mehiläinen kykenee peräti abstraktiin ajatteluun.

Berliinin Frei Universitätissä tehtyjen kokeiden mukaan mehiläinen pystyy ”korkeampaan tiedolliseen toimintaan”.

Lentävät ystävämme oivalsivat hoksaamiskokeissa heti erilaisen ja samanlaisen käsitteet. Aluksi mehiläiset oppivat, että koesokkelon portille maalattu sininen väri merkitsi sitä, että niiden tuli valita jatkossa keltaisella ja sinisellä ja merkityistä reiteistä sininen.

Ei tämä vielä mitään. Seuraavassa vaiheessa värit vaihdettiin mustavalkoisiin kuvioihin, jotka olivat muodoltaan joko pysty- tai vaakasuoria. Mehiläiset oivalsivat heti, että niiden tuli seurata sisällä sitä kuviota, jonka ne olivat nähneet sokkelon portilla.

Tulokset osoittavat tutkijoiden mukaan, että korkeammat tiedolliset kyvyt eivät ole selkärankaisten yksinoikeus.

STT

Juu juu juustoleivän syöntikilpailussa löytyy

Newyorkilainen Ed ”Cookie” Jarvis oli kiistaton ykkönen Little Rockissa Yhdysvalloissa järjestetyssä juustoleipien syöntikilpailussa.

Jarvis tunki kurkustaan alas 19 lämmintä juustoleipää kymmenessä minuutissa. Partick Philbinin sinänsä kunnioitettava tulos 17,5 leipää riitti kovassa kilpailussa vain kakkostilaan. Pronssikamppailusta muodostui armoton kahden kilpailijan päätyessä kymmenen leivän tulokseen. Michael Finnell onnistui minuutin kestäneessä uusinnassa hotkaisemaan puolitoista leipää. Se takasi hänelle kolmannen sijan.

– Kukaan kilpailijoista ei sairastunut, kertoo Kilpasyöntiliiton edustaja Michael Castellano.

Ed ”Cookie” Jarvis sai ykköstilastaan palkinnoksi – ei suinkaan juustoleipiä, vaan – hieman yli 800 euroa rahaa.

STT

Päivän lehti

20.1.2020