Uutiset

Byrokratia ja hinta jarruttavat etäkytkentää

Pyyhkäisy älypuhelimeen kesken juoksulenkin, ja sauna on päällä. Saunan kiukaan mobiili etäkäyttö on sallittua mutta ei vielä kovin yleistä. Yleistymistä rajoittavat byrokratia ja hinta.

Jos valmistaja mielii rakentaa kiukaan, joka voidaan kytkeä päälle etänä, turvallisuusmääräykset ovat tavanomaista kiuasta kovemmat.

– Siinä on oikeastaan kaksi mahdollisuutta. Joko kiukaan pitää läpäistä niin sanottu peittokoe, jossa kiuas peitetään kankaalla, eikä kangas saa syttyä tuleen eivätkä kiukaan pinnat saa kuumentua liikaa. Toinen vaihtoehto on, että saunan oveen tehdään kytkin. Tuo kytkin estää lämmityksen, jos joku käy saunassa sen jälkeen, kun etäkäyttömahdollisuus on kytketty päälle, sanoo Helo-kiukaiden tutkimus- ja kehitysjohtaja Peter Sjölund.

Kiukaita koskevassa virallisessa standardissa edellytetään, että löylyhuone on tarkistettava ennen kuin kiuas kytketään päälle. Ovessa oleva kytkin varmistaa, että saunassa ei ole voinut käydä kukaan ennen sen etäkäynnistystä. Jos kytkintä ei ole, kiukaan tulee olla peittämissuojattu.

Sjölundin mukaan vaatimukset ovat kiuasvalmistajan näkökulmasta kohtuulliset.

Saunapalot ovat Suomessa jokseenkin yleisiä, mutta käytännössä poikkeuksetta ne saavat alkunsa siitä, että kiukaan päälle joutuu saunaan kuulumatonta tavaraa – yleensä pyykkiä. Tyypillisessä tapauksessa saunaan on viritetty muovisia naruja, jotka antavat saunahuoneen kuumuessa periksi, minkä johdosta tulipalo pääsee syttymään.

Kiukaat ovat oikein käytettyinä varsin turvallisia.

– Tietysti nämä vaatimukset vaikeuttavat saunan etäkäytön mahdollisuuksia ja tekevät etäkäytöstä kalliimpaa, mutta samalla se lisää turvallisuutta. Siinä mielessä varotoimet ovat hyvin ymmärrettävät.

Samaa mieltä on Harvian tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja Timo Harvia.

– Vaatimusten on hyvä olla kovat, jotta edes teoriassa ei tule esimerkiksi tilannetta, että joku kytkee naapurin saunan päälle.

Byrokratia ei ole kuitenkaan Sjölundin ja Harvian mielestä suurin syy kiukaiden etäkäytön vähälle kysynnälle. Molempien mielestä etäkäytön edut eivät keskivertokuluttajan näkökulmasta tänä päivänä hauku hintaansa.

– Etäkäyttö on vielä aika harvinaista muussakin kodin tekniikassa. Kiukaissakin se on enemmän sellainen tulevaisuuden juttu josta puhutaan, Harvia sanoo.

– Ja jos ajattelee saunan käyttöä yleensä, niin useinhan tiedetään illalla hyvissä ajoin ennen saunaan menoa, että siellä aiotaan käydä. Tai toisaalta harvoin on sellainen tilanne, että kun kotiutuu jostain reissusta, niin heti pitäisi saunaan rynnätä.

Sjölundin mukaan peruskiukaan hinnallakin on osansa.

– Kiuas ei ole Suomessa mikään ylellisyysasia. Se on ennemminkin kuin kännykkä. Kiuaskauppa on puolestaan mennyt sellaiseksi, että halvimpien mallien hinnoista eivät hirveästi hyödy kauppias tai valmistaja. Jos kiuas maksaa rautakaupassa kuluttajalle noin sata euroa, siihen nähden etäkytkettävä kiuas olisi kallis.

Hinnan lisäksi talotekniikallakin on osansa. Kun saunoja suunnitellaan kerrostaloihin tai rivitaloihin, niitä ei yleensä suunnitella etäkytkentämahdollisuuden näkökulmasta.